Het kabinet-Rutte 3 lijkt in de verkiezingsmodus te komen. Op Prinsjesdag krijgen ondernemers waarschijnlijk te horen dat een beloofde verlaging van vennootschapsbelasting wordt uitgesteld én voorwaardelijk wordt gemaakt.

Het zoet gaat in de aanloop naar de parlementaire verkiezingen van 2021 naar lagere- en middeninkomens.

Premier Mark Rutte en zijn kabinet komen bij de presentatie van de begroting op Prinsjesdag terug op eerdere beloftes, meldt het Financieele Dagblad donderdag op basis van bronnen binnen de coalitie.

De boodschap wordt dat ondernemers die tonnen winst maken, meer rekening moeten houden met hun werknemers. De verlaging van de vennootschapsbelasting wordt niet alleen een jaar uitgesteld (van 2020 naar 2021), maar ook voorwaardelijk gemaakt. Lonen moeten in 2020 serieus stijgen, anders kunnen bedrijven naar de lagere winstbelasting fluiten.

Ondernemers die meer dan 200.000 euro winst maken, zouden in 2020 én 2021 belastingverlagingen krijgen. Dat staat in het regeerakkoord. Maar afgelopen week lekte uit dat het kabinet de beloofde winstbelastingverlaging voor 2020 van 25 procent naar 22,5 procent schrapt, waar het gaat om winsten boven de twee ton.

Inmiddels zou volgens het FD ook de geplande verlaging van 25 procent naar 21,7 procent voor 2021 ter discussie staan. Die wordt voorwaardelijk gemaakt en gekoppeld aan loonstijgingen.

Lagere vennootschapsbelasting: alleen als lonen stijgen

Ingewijden in Den Haag zeggen het FD dat het kabinet nu wil dat ondernemers in tijden van hoge winsten méér loon aan werknemers betalen. Doen ze dat de komende tijd niet, dan wordt de belastingverlaging in 2021 onzeker. In het verkiezingsjaar 2021 wil het kabinet echt zien dat werknemers het beter krijgen.

Minister-president Mark Rutte kwam tijdens een VVD-bijeenkomst in juni al met de opmerking dat de belasting voor ondernemers minder omlaag zou gaan als lonen niet stijgen. In tijden dat volgens Rutte 'de winst tegen de plinten klotst' verdienen werknemers ook echt méér loon was zijn boodschap.

Belasting op winsten tot 2 ton wél omlaag

De eerder beloofde verlaging van de vennootschapsbelasting voor winsten tot 2 ton, gaat wel door en gaat ook in 2020 in. Het tarief gaat van 19 procent naar 16,5 procent. In 2021 volgt een volgende tariefsverlaging naar 15 procent voor winsten tot 200.000 euro.

Het kabinet Rutte 3 bespaart met uitstel van de verlaging van de vennootschapsbelasting voor winsten boven de 2 ton volgend jaar een miljard euro. Die middelen wil het kabinet volgens het FD gebruiken voor belastingverlaging voor mensen laag inkomen of een middeninkomen. Voor de totale lastenverlichting rekent het kabinet op 3 miljard euro.

Lees meer over belastingen: