Multinational Unilever betaalt, anders dan Shell, wel winstbelasting in Nederland. Vorig jaar droeg het was- en voedingsmiddelenconcern naar eigen zeggen 30 miljoen euro belasting af in Nederland, meldt RTL Z.

Unilever zegt ook geen buitenlandse verliezen of kosten af te trekken van de Nederlandse winst om minder belasting te hoeven betalen.

Shell heeft net als Unilever het hoofdkantoor in Nederland en bevestigde vorige week geen winstbelasting te betalen in Nederland. Volgens het olie- en gasconcern worden een aantal kosten en verliezen die in het buitenland worden gemaakt verrekend als ‘hoofdkantoorkosten’.

Unilever laat aan RTL Z weten niet goed te begrijpen wat Shell precies bedoelt met ‘hoofdkantoorkosten’. Het bedrijf zegt maar heel beperkt kosten die op of rond het hoofdkantoor worden gemaakt af te kunnen trekken in Nederland.

Verschillende bedrijfsstructuur

Shell en Unilever zijn beide half deels Brits en deels Nederlands, maar zitten anders in elkaar.

Unilever heeft een 'duaal' hoofdkantoor: eentje in Nederland en eentje in Groot-Brittannië. Het bestaat ook uit twee aparte juridische entiteiten (een NV in Nederland en een Plc in het Verenigd Koninkrijk) die elk hun eigen aandelen uitgeven.

Shell heeft z'n structuur na de affaire rond de opgeblazen oliereserves uit 2004 aangepast. Het hoofdkantoor is volledig naar Nederland verhuisd, maar juridisch gezien is Shell een Brits bedrijf.

Deze verschillen kunnen uitmaken bij het verrekenen van belastingen van multinationals.

Unilever wilde afgelopen jaar de bedrijfsstructuur versimpelen en helemaal Nederlands worden, met Rotterdam als enige hoofdkantoor, maar het bedrijf trok die plannen in onder druk van de Britse aandeelhouders.

GroenLinks diende afgelopen maand een initiatiefwetsvoorstel in om paal en perk te stellen aan belastingontwijking door multinationals. Woensdag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de belastingkwestie en zullen onder andere Shell, AkzoNobel en Philips uitleg geven over hun afdrachten.

LEES OOK: GroenLinks wil belastingontwijking door multinationals aanpakken – initiatiefwet krijgt steun van SP, PvdA, D66 en ChristenUnie