Ondernemer Jaap Korteweg kan aan de slag met zijn plannen voor de bouw van een eigen fabriek voor De Vegetarische Slager. Beleggers hebben massaal ingeschreven op de obligatielening van 2,5 miljoen euro.

Dat maakte het beursplatform voor middelgrote en kleine bedrijven NPEX woensdag bekend. De inschrijving op de obligatielening van De Vegetarische Slager is vervroegd gesloten. Nu de beoogde 2,5 miljoen euro binnen is, wordt de uitgifte op 16 november gerealiseerd. Dat is ruim twee weken eerder dan oorspronkelijk gepland.

De Vegetarische Slager maakt vleesvervangers op basis van sojaproducten en wist dit jaar voor het eerst Albert Heijn aan zich te binden. Ook bij andere grote supermarkten zoals Jumbo ligt de Vegetarische Slager in het schap.

Met een eigen fabriek wil ondernemer Jaap Korteweg de productie zelf in huis halen en minder afhankelijk worden van levering van de vleesvervangers door derden.

Obligatielening van De Vegetarische Slager

De obligatie van De Vegetarische Slager heeft een looptijd van 7 jaar en kent een rente van 5 procent. Maar de uitgever behoudt zich wel het recht voor om eerder af te lossen. Ook wordt de obligatie verhandelbaar op de NPEX-beurs, dus daar kunnen bezitters stukken verkopen, maar dat gebeurt dan tegen de dagkoers.

Belangrijk risico van een obligatielening als die van De Vegetarische Slager, is dat het bedrijf onvoldoende verdient om de rente te betalen en, in geval van faillissement, niet in staat is om de hoofdsom af te lossen.

In het prospectus is het nodige te vinden over de risico's. Zo denkt de Vegetarische Slager dit jaar voor het eerst in zijn bestaan winst te maken, mede omdat nu ook Albert Heijn de producten verkoopt en er deals zijn met Albert Heijn en Jumbo voor een betere positionering in het schap.

Omzet moet flink groeien

Tegelijk is duidelijk dat het bedrijf flink moet groeien om de rentelasten uit de operationele winst te kunnen financieren. In de acht maanden tot en met augustus dit jaar behaalde De Vegetarische Slager een omzet van 3,3 miljoen euro. Als bedrijfsresultaat bleef daar 79 duizend euro van over. Na aftrek van financiële lasten resteerde een verlies van 10 duizend euro.

De Vegetarische Slager rekent dit jaar wel op een aanmerkelijke omzetstijging en verwacht ook winst te maken. Maar door de nieuwe obligatielening van 2,5 miljoen euro stijgen de financiële lasten met 125 duizend euro op jaarbasis. De nieuwe fabriek moet dus kostenvoordelen opleveren bij de productie van vleesvervangers. En de omzet moet voldoende groeien om de financiële lasten te kunnen dragen.