Steeds meer mensen eten veganistisch om de wereld diervriendelijker te maken of gewoon omdat ze van groenten, fruit en granen houden.

Dat het een economische ramp zou veroorzaken als we allemaal geen dierlijke producten meer eten, laten we even buiten beschouwing.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisten telde ons land begin dit jaar 100.000 veganisten.

Tel daarbij de bredere groep die het prima vindt om af toe vegan te eten en je hebt iets dat op een serieuze trend begint te lijken. Dit is ook in de horeca niet onopgemerkt gebleven.

Gevestigde horecazaken voegen steeds vaker vegan opties aan de bestaande kaart toe – waarbij regelmatig de vegetarische maaltijd ook de vegan optie is – en ook speciaalzaken die zich volledig focussen op vegan gerechten, openen en masse hun deuren.

Toch is een 100 procent vegan eetzaak geen garantie voor succes. Dat merkte horecaconcept SNCKBR, waar ze gezonde, vegan variaties op bekende snacks serveerden.

In 2016 ging SNCKBR van start in Amsterdam. Daarna volgde uitbreiding naar Eindhoven en Utrecht.  Maar ondanks de ruime media-aandacht sloten de twee zaken in Amsterdam afgelopen augustus de deuren. Overigens zou de sluiting van de zaken in Amsterdam vooral met de locaties en het ontbreken van een terras te maken hebben en niet met de menukaart, zo stelden de oprichters tegenover Het Parool.

Maar waar eet je nou het beste veganistisch? Business Insider vroeg enkele influencers naar hun top drie vegan hotspots in een aantal grote steden, want zij verslaan al een tijdje de nieuwste plant-based plekken waar je geweest moet zijn.


Vegan top 3 in Amsterdam van Rebecca, My Travel Boektje

1. Dignita Hoftuin (Zuid & Centrum)

"Dignita kent twee vestigingen, waarbij mijn favoriet die in het centrum is, achter de Hermitage aan de Hoftuin. Het menu is klein, maar bijzonder. Ze serveren er de beste pancakes van Amsterdam, maar ook de vegan bowls, taartjes en haver latte zijn hier top. Bovendien ziet alles er Instagram-waardig uit en is de binnentuin sowieso een locatie om indruk mee te maken."

2.  The Vegan Junk Food Bar (Oost, West & De Pijp)

"De naam zegt het al: vegan junkfood. Alleen maar alternatieven voor de bekendste snacks. Hier hoef je geen veganist voor te zijn; de bitterballen, kipnuggets, shoarmaschotels en de zoete-aardappelfriet met vegan mayonaise zijn echt het proberen waard."

3. Dophert (West)

"Dit was een van de eerste dedicated vegan restaurants in Amsterdam en vroeger het adres voor vegan taartjes. Inmiddels kun je hier terecht voor vegan clubsandwiches, burgers, salades, wraps en zelfs tiramisu. Alles is 100 procent plantaardig en zelf gemaakt."


Vegan top 3 in Rotterdam van Merel, De Groene Meisjes

aloha rotterdam

1. Aloha

"Hier kan je echt fantastisch, uitgebreid en heel 'compleet' vegan dineren. Behoorlijk hoog niveau cuisine ook. Het is geen vegan restaurant, ze serveren ook 'gewoon' vlees en vis. Maar hier wordt heel goed de kunst van vegan koken verstaan. Los daarvan: geweldig uitzicht over het water, prachtigste plek in Rotterdam."

2. Lof der Zoetheid

"Voor de allerlekkerste vegan taartjes. Doet nooit onder voor niet-vegan taart. Sterker nog, misschien is het nóg lekkerder. Dit is echt mijn go-to voor een theetje-met-een-taartje op het Noordplein."

3. Bertmans

"Voor een geweldig vegan ontbijt. Het avondeten is ook heel goed, maar ik ga er heel graag ontbijten."


Vegan top 3 in Den Haag van Susan, Smulpaapje.nl

1. SLA

"Een ruim aanbod aan vegan opties. Altijd vers & lekker. Mijn favoriet!" (De foto is van Rotterdamse vestiging, maar het  menu is overal gelijk.)

2. De Vegetarische Slager

"Den Haag is de bakermat van De Vegetarische Slager met niet alleen een winkel, maar tegenwoordig ook een restaurant en naast vega ook volop vegan keuze."

3. Hof House

"Een foodconcept met verschillende aanbieders, met hele goede vegan opties."


Vegan top 3 in Almere van Bianca, FoodTravelPhotography

1. The Black Cockatoo

"Dit is zo’n plek waar je je gelijk thuis voelt. Van het gele interieur wordt iedereen direct vrolijk. Eten, drinken, werken of een boekje lezen, The Black Cockatoo is een duurzame en groene plek in het centrum van Almere voor iedereen. De menukaart is een combinatie van voedzame gerechten, gebakjes, snacks en uitstekende koffie."

2. Tea da-di Date

"Dit is een vegan lunchroom waar je de hele ochtend en middag kunt aanschuiven voor huisgemaakte gerechten. Allemaal zoveel mogelijk biologisch, lokaal of fairtrade. Een deel van het menu is geïnspireerd op gerechten uit India, de Cariben, Latijns-Amerika en de Mediterranée."

3. The Food Press

"In het centrum van Almere Buiten vind je deze fijne spot waar diverse smaken samenkomen. Wereldse culturen en een snufje Europa zie je terug in het zowel aardse als exotische menu. In een Mediterrane bowl, kokos curry en een mushroom gravy pie bijvoorbeeld."


Vegan top 3 in Utrecht van Lisa, LisaGoesVegan

't koffieboontje utrechtFoto: Lisa Goes Vegan

1. 't Koffieboontje

"Deze tent zit een tikkeltje verstopt op de Oudegracht en je loopt er zo voorbij. Het is een fijne plek om te werken of lekker te genieten van koffie met vegan gebak van Sharp Sharp."

2. Gys

"Hier serveert men biologisch eten en drinken, met veel vegan opties. Het ziet er industrieel, hip en knus uit en het is er altijd gezellig druk. Ze hebben meerdere locaties in Utrecht."

3. Eethuis Vers

"Ook op de Oudegracht. Een schattig eettentje met genoeg vegan opties op de kaart."


LEES OOK: 5 tips voor de beste nachtrust ooit, volgens de Nederlandse coach die de bestseller ‘Superslapen’ schreef

BEKIJK OOK: Niet alle wijn is vegan en sommige wijnen zijn niet eens vegetarisch – dit is de reden