Door de coronamaatregelen bleek het in de binnensteden een stuk rustiger in de aanloop naar Black Friday.

We zijn ook gewend geraakt aan minder mensen en ervaren dan ook snel iets als veel drukte, concludeert winkeliersorganisatie INretail.

Ondanks de rustige dagen was het in sommige steden nog zo druk dat er geen 1,5 meter afstand gehouden kon worden.

In het centrum van Rotterdam moesten winkels op last van de burgemeester vrijdagavond eerder dicht.

In de aanloop naar Back Friday, afgelopen week, lag het aantal bezoekers 48 procent lager dan in 2019. Door de coronamaatregelen zochten veel minder mensen de binnensteden op. Toch was het op een aantal plekken nog steeds zo druk dat er niet voldoende afstand gehouden kon worden.

In het centrum van Rotterdam moesten winkels op last van burgemeester Aboutaleb vrijdagavond eerder dicht. In andere steden werd opgeroepen om niet meer te komen.

Winkeliersorganisatie INretail noemde het sluiten van de winkels eerder verschrikkelijk jammer, maar ook begrijpelijk. “Dankzij de maatregelen die ondernemers, gemeenten en handhavers samen organiseerden bleef teveel drukte beperkt tot hoofdwinkelstraten in enkele steden”, concludeert INretail achteraf.

Lees ook op Business Insider

Op Black Friday zelf was er veel minder winkelend publiek

INretail analyseerde de bezoekersstromen van dertien grotere steden. Over de hele week bezien was het in centrum Amsterdam 60 procent minder druk dan normaal. Arnhem en Rotterdam volgen met 58 procent en 53 procent minder shoppers dan in dezelfde week vorig jaar. Ook de centra van Groningen, Den Haag en Eindhoven trokken ruim de helft minder bezoekers.

Op Black Friday zelf lag het aantal shoppers in de winkelstraten maar liefst 72 procent lager lag in vergelijking met vorig jaar.

Komende zaterdag 5 december verwacht INretail geen hausse van cadeautjeskopers. Volgens de vereniging heeft de oproep van winkels, webshops en ook de overheid om tijdig de inkopen te doen gewerkt. De boodschap zal de komende tijd ook worden herhaald.

“We zijn minder gewend geraakt aan veel mensen bij elkaar en ervaren daardoor veel sneller drukte”, constateert INretail verder. “Daarnaast maakt de 1,5 meterregel dat soms sneller maatregelen nodig zijn.”

LEES OOK: Economen bij ABN AMRO voorspellen recorddrukte bij bezorgers in december