• In een nieuw voorstel voor de eindtekst van de klimaattop in Dubai wordt niet gerept van ‘uitfaseren’, terwijl die optie eerder wel op tafel lag.
  • In plaats daarvan staat in het voorstel van voorzitter Sultan Al-Jaber van de Verenigde Arabische Emiraten dat het gebruik en productie ‘verminderd’ moet worden.
  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor de Europese Green Deal spreekt van een ’teleurstellende’ eindtekst.
  • Lees ook: Nederland stopt €15 miljoen in klimaatschadefonds: zoveel doneren andere landen op de klimaattop in Dubai

Tijdens de klimaattop in Dubai lag voor het eerst de optie op tafel dat landen met elkaar afspreken fossiele brandstoffen te gaan uitfaseren. Maar bij een nieuwe versie van de eindtekst die maandag gepubliceerd is, is dat voorstel er uitgehaald. Het is het eerste concept dat officieel van de hand is van de voorzitter, Sultan Al-Jaber uit de Verenigde Arabische Emiraten.

In plaats daarvan staat in de eindtekst dat de partijen het gebruik en de productie van fossiele brandstoffen willen verminderen “op een rechtvaardige manier”. De bedoeling is wel om alsnog in 2050 de wereld klimaatneutraal te krijgen. Concreet staat er “netto nul”, waarmee bedoeld wordt dat alle uitstoot van broeikasgassen die er dan nog is gecompenseerd wordt met bijvoorbeeld bomen of technologie die CO2 uit de lucht haalt.

Vorige week zei de Saudische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman in een tv-interview al dat zijn land “absoluut niet in zal stemmen” met uitfasering van fossiele brandstoffen. Hij noemde landen die daar wel toe oproepen “hypocriet”.

“Ik ga geen namen noemen”, zei hij. “Maar de landen die echt geloven in uitfaseren moeten zich duidelijk uitspreken en een plan opstellen hoe ze daar per 1 januari 2024 mee gaan beginnen.”

Een woordvoerder van voorzitter Al-Jaber van de klimaattop laat na de publicatie van het nieuwe voorstel weten dat hij “vanaf het begin duidelijk is geweest over de ambities”. Volgens hem weerspiegelt deze tekst dit en is het een enorme stap voorwaarts. “Nu is het in de handen van de partijen. We vertrouwen erop dat zij zullen doen wat het beste is voor de mensheid en de planeet.”

Hoekstra: teleurstellende eindtekst klimaattop

Het nieuwe voorstel voor de eindtekst dat nu op tafel ligt bij de klimaattop COP28 in Dubai is teleurstellend, vindt Eurocommissaris Wopke Hoekstra. “Dat kan ik niet verbloemen”, erkende hij. De EU wil dat landen op de top met elkaar afspreken dat ze fossiele brandstoffen gaan uitfaseren, herhaalde hij. Dat staat niet zo in de nieuwe versie van de eindtekst die maandag gepubliceerd is.

Voor de publicatie van deze concepttekst verwachtte Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) al dat het een slechte tekst ging worden. "Om te kijken hoe negatief de partijen reageren." Dit concept van de voorzitter werd eigenlijk al vroeg op maandagochtend verwacht, uiteindelijk is de tekst na 17.00 uur (lokale tijd) gepubliceerd. "Ik denk dus dat de voorzitter ook wel echt in zijn maag zat met Saudi-Arabië."

Klimaatorganisatie 350.org noemt dit concept een soort "onsamenhangend verlanglijstje", dat ver verwijderd is van de maatregelen die nodig zijn om de opwarming van de aarde te beperken. "De voorzitter laat een verontrustend gebrek aan leiderschap zien. Met name de toezeggingen om fossiele brandstoffen uit te faseren en hernieuwbare energie te verdriedubbelen zijn behoorlijk verzwakt", zegt Andreas Sieber van de internationale organisatie.

In principe staat het einde van COP28 gepland op dinsdag, maar er wordt uitloop verwacht.

LEES OOK: ’s Werelds grootste ijsberg ligt op ramkoers met een belangrijke vaarroute