Winkels die noodgedwongen dicht zijn vanwege de maatregelen om het coronavirus te beteugelen, willen verlaging van de huur.

Vastgoedverhuurders zijn bereid mee te denken, maar het lukt nog niet om tot een landelijke regeling te komen.

Het ministerie van Economische Zaken heeft gedreigd in te grijpen als branche-organisaties er niet snel uitkomen.

Vastgoedverhuurders en winkeliers die noodgedwongen gesloten zijn vanwege de coronamaatregelen liggen regelmatig overhoop over het al dan niet betalen van de huur. Het kabinet dreigt met ingrijpen als er geen goede afspraken komen.

Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van gesprekken met betrokkenen.

Het ministerie van Economische Zaken heeft vastgoedbeleggers en winkeliers gemaand om landelijke afspraken te maken over huurverlaging. Als dat niet gebeurt, zal de overheid een eigen regeling opleggen.

Afgelopen week deden brancheorganisaties van winkeliers en verhuurders een oproep aan winkeliers en vastgoedbedrijven om elkaar niet te gaan bestoken met “eenzijdige en dreigende juridische brieven”, maar samen te zoeken naar oplossingen om de coronacrisis door te komen.

Vastgoedverhuurders vinden dat er een onderscheid moet zijn tussen grote winkelketens zoals C&A en H&M die eenzijdig huurbetaling zouden hebben opgeschort, en kleine winkeliers die met de rug tegen de muur staan. Maar de uitwerking van een brede regeling blijkt lastig.

De brancheorganisaties, waaronder Detailhandel Nederland en vastgoedbeleggersclub IVBN, vinden dat verhuurders winkeliers best iets tegemoet kunnen komen als een winkelbedrijf in de problemen dreigt te geraken door de virusuitbraak. Maar ze benadrukken daarbij dat het belangrijk is aan oplossingen te werken "die recht doen aan elkaars belangen en waarbij de pijn verdeeld wordt".

Lees meer over de coronacrisis en de detailhandel: