Huiseigenaren of starters op de woningmarkt die de rente voor hun hypotheeklening moeten vastleggen, krijgen een steuntje in de rug. Rentes met een vaste periode van vijf jaar zijn historisch laag en ook voor tien jaar vast benaderen de rentestanden een meerjarig dieptepunt.

Dat blijkt uit gegevens voor de gemiddelde hypotheekrente de intermediair De Hypotheekshop bijhoudt. Sinds afgelopen jaar vertonen hypotheekrentes al een dalende lijn.  Zie ook dit artikel op Z24: Lichtpuntjes op de huizenmarkt: hypotheekrente op laagste niveau 2013.

De dalende trend zette begin dit jaar door. Zo is de gemiddelde hypotheekrente voor vijf jaar vast inmiddels gedaald tot 3,21 procent, een historisch laag niveau gemeten over de afgelopen vijftig jaar. En de tienjaarsrente is gemiddeld onder de 4 procent gezakt, waarmee dit tarief in de buurt komt van het dieptepunt uit 2005.

(klik op grafiek voor uitvergroting, Bron: De Hypotheekshop)

hypotheekrentes

Zie voor een completer beeld van de trends in de hypotheekrente ook het artikel: Hypotheekrente, 4 grafieken die je niet mag missen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl