• De variabele tarieven voor gas en stroom bij modelcontracten voor nieuwe klanten nemen in november opnieuw af.
  • Voor gas betaal je met een nieuw variabel contract nu gemiddeld 3,02 euro per kuub en voor stroom 0,73 euro per kWh.
  • De energieprijzen voor nieuwe klanten liggen gemiddeld nog fors hoger dan het beoogde prijsplafond van 2023.
  • Lees ook: Groothandelsprijzen gas en stroom gaan in 2023 weer flink stijgen, verwacht ING 

De energieprijzen van gas en stroom op groothandelsmarkten bereikten eind augustus een piek, maar zijn daarna gaan dalen. Die ontwikkeling begint nu ook steeds duidelijker voelbaar te worden bij de energieprijzen voor consumenten.

Op de groothandelsmarkten bedroegen gasprijzen op het piekmoment van 26 augustus zo’n 350 euro per megawattuur gas. Eind oktober waren de prijzen gedaald naar ‘slechts’ 123 euro per megawattuur.

De gasprijzen op groothandelsmarkten zijn daarmee terug op het niveau van eind juni. Dit is overigens nog steeds een hoog tarief. Ter vergelijking: in november afgelopen jaar schommelden de gastarieven op de groothandelsmarkten nog rond de 40 euro per megawattuur.

De recente prijsdaling op de groothandelsmarkt is wel steeds duidelijker terug te zien bij de variabele energietarieven voor nieuwe klanten van energieleveranciers. Dat blijkt uit data over leveringstarieven voor gas en stroom bij modelcontracten of dynamische prijzen in november, die Business Insider opvroeg bij vergelijkingssite Energievergelijk.nl.

De tabel hieronder toont de gastarieven voor nieuwe klanten van een reeks aanbieders in september, oktober en begin november.

Gasprijs nieuwe klanten

De gemiddelde gasprijs inclusief de energiebelasting, de milieubelasting ODE en de BTW voor nieuwe variabele contracten bedraagt in november gemiddeld 3,02 euro per kuub. In oktober was dit nog 3,40 euro per kuub en in september zelfs 3,89 euro per kuub.

Ten opzichte van de maand september zijn de prijzen voor nieuwe modelcontracten dus met ruim een vijfde gedaald.

Liefst dertien van de 25 aanbieders laten hun gasprijzen dalen ten opzichte van de tarieven in oktober. Eén aanbieder, Delta, valt juist op met hogere gasprijzen. Die stijgen bij Delta van 2,93 euro per kuub gas in oktober naar 3,22 euro per kuub in november. Bij de overige aanbieders blijft het tarief gelijk.

Stroomprijs nieuwe klanten

Dan de variabele stroomprijzen voor nieuwe contracten. Die zijn te zien in onderstaande tabel

De variabele stroomprijzen inclusief belastingen bedragen begin november gemiddeld 0,73 euro per kWh voor nieuwe contracten.

Net als bij de gasprijzen dalen ook de variabele tarieven voor stroom ten opzichte van de afgelopen maanden. In oktober betaalde je nog gemiddeld 0,77 euro per kWh bij een nieuw contract en in september bedroeg het tarief zelfs 0,86 euro per kWh. De variabele stroomprijs daalde daarmee sinds de maand september met bijna een vijfde in waarde.

Elf van de 25 aanbieders hanteren in november lagere prijzen voor stroom dan in oktober. Twee aanbieders zien de tarieven tegen de trend in stijgen. Bij UnitedConsumers stijgt het stroomtarief het hardst, van 0,64 euro per kWh in oktober naar 0,84 euro per kWh in november.

Ook bij Delta neemt het tarief ten opzichte van afgelopen maand toe van 0,66 euro naar 0,71 euro per kWh. Bij de overige aanbieders blijft het tarief gelijk ten opzichte van oktober.

Let wel: voor bestaande klanten van energiebedrijven gelden vaak afwijkende, lagere tarieven dan de hierboven vermelde tarieven voor nieuwe klanten. Wie overweegt over te stappen doet er dus goed aan om eerst te checken wat het bestaande tarief voor gas en stroom bij de huidige energieleveranciers is.

Prijsplafond 2023: maximale tarieven voor gas en stroom

Vanaf 1 januari 2023 komt er een prijsplafond voor zowel gas als stroom. Tot een bepaalde verbruikslimiet betaal je daarbij voor gas maximaal 1,45 euro per kuub en voor stroom maximaal 0,40 euro per kWh. Interessant is dus dat het bovengenoemde overzicht de leveringstarieven voor nieuwe contracten nog duidelijk boven het niveau van het prijsplafond liggen.

De gemiddelde gasprijs voor nieuwe contracten is met 3,02 euro per kuub gas nog altijd ruim twee keer zo hoog als het beoogde prijsplafond van 1,45 euro per kuub gas. De stroomprijs voor nieuwe variabele contracten is met 0,73 euro per kWh bijna twee keer zoveel als het beoogde plafondprijs van 0,40 euro per kWh.

De stroom- en gasprijzen voor variabele contracten blijven dus uitermate hoog, ondanks de recente daling.

De verbruikslimiet voor het prijsplafond ligt overigens op 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom per jaar. Wie meer energie verbruikt, betaalt voor het verbruik boven deze grens de marktprijs van zijn eigen energieleveranciers.

In november en december krijgen huishoudens telkens 190 euro op de energierekening gestort als compensatie voor de hoge energiekosten. Dit gebeurt vooruitlopend op de invoering van het prijsplafond in 2023.

LEES OOK: Popiejopie taal bij communicatie over korting op energierekening van €190: Energiedirect heeft het voor je ‘gefikst’