• Nederland stelt vanaf maandag een vliegverbod in voor passagiersvluchten uit India.
  • India kampt momenteel met een zware golf van een nieuwe variant van het coronavirus.
  • Het RIVM had in een spoedadvies aan het kabinet geadviseerd het verbod in te voeren.

Nederland stelt een vliegverbod in voor passagiersvluchten uit India. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur zondag bekendgemaakt. Het vliegverbod gaat maandag om 18.00 uur in en geldt tot tenminste 1 mei. Vluchten met vracht en medisch personeel blijven wel toegestaan.

India kampt momenteel met een zware golf van een nieuwe variant van het coronavirus, die het zorgsysteem in het land ernstig onder druk zet. Zo is er onder meer een ernstig tekort aan zuurstof, voor patiënten die moeten worden beademd.

Voor de vierde dag op rij had India zondag het hoogste aantal besmettingen ter wereld. Er werden bijna 350.000 nieuwe besmettingen en 2767 nieuwe coronadoden gemeld.

Lees ook: Een drievoudig gemuteerde coronavariant in India is mogelijk dodelijker en resistent voor de huidige vaccins

Onzekerheid over gemuteerde varianten van het coronavirus in India

Het RIVM had in een spoedadvies aan het kabinet geadviseerd het verbod in te voeren. “Er is onzekerheid over de Indiase mutaties en het kabinet wil voorkomen dat Nederland voor passagiers uit India een voorkeursoptie wordt”, laat het ministerie weten. Duitsland kondigde eerder al een verbod voor passagiersvluchten uit India aan.

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben zondag snelle hulp toegezegd aan India dat te kampen heeft met een ongekende golf van corona-besmettingen als gevolg van een gemuteerde variant van het virus.

Die mededelingen werden gedaan door voorzitter van de Europese Commissie (EC) Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson.

Om hulp voor India op gang te brengen heeft de Europese Commissie het zogeheten burgerbeschermingsmechanisme geactiveerd. Op verzoek van de regering in Delhi wil de EC zo snel mogelijk zuurstof en medicijnen naar India brengen. “Gealarmeerd door de epidemiologische situatie in India”, schreef Von der Leyen zondag op Twitter. “Wij staan klaar om te helpen.”

Groot-Brittannië liet zondag weten dat het materieel naar India gaat sturen. “Onmisbare medische apparatuur, waaronder honderden zuurstofconcentrators en beademingsmachines, is nu onderweg vanuit het Verenigd Koninkrijk naar India om het tragische verlies van levens door dit vreselijke virus te voorkomen”, zei premier Johnson in een verklaring.

Het VK stuurt meer dan zeshonderd apparaten naar India, die afkomstig zijn uit de Britse overschotvoorraad. De eerste levering vanuit Londen moet dinsdag aankomen in New Delhi. De VS maakten zondag bekend “onmiddellijk” hulpmiddelen naar India toe te gaan sturen, waaronder ook grondstoffen voor coronavaccins. Het Élysée-paleis liet weten dat Frankrijk op eigen initiatief zuurstofvoorraden naar India stuurt.

LEES OOK: Aantal coronapatiënten op intensive care blijft hoog – toch verwacht Gommers geen piek bij versoepeling coronamaatregelen