• Nederlandse scholen en sportclubs gaan vanaf maandag dicht.
  • De horeca moet vanaf zondag 18 uur de deuren sluiten.
  • De extra maatregelen zijn nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vanaf maandag gaan alle scholen en sportclubs in Nederland dicht in de strijd tegen het coronavirus. Eet- en drinkgelegenheden moesten zondagavond om zes uur al de deuren sluiten. Dat meldden de ministers Arie Slob (Onderwijs) en Bruno Bruins (Medische Zorg) zondagmiddag tijdens een persconferentie.

Ook allerlei andere instellingen zoals coffeeshops en sauna’s moeten de deuren sluiten. Al deze maatregelen duren drie weken, dus tot en met 6 april. Wel wordt opvang geregeld voor kinderen van mensen die in cruciale sectoren werken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of bij hulpdiensten.

Alle bestaande maatregelen worden met een week verlengd, dus ook tot en met 6 april.

Druk om scholen te sluiten was groot

Veel scholen hadden aangedrongen op het sluiten van de scholen. Volgens minister Arie Slob is veel onderwijzend personeel al uitgevallen, omdat mensen ook met lichte klachten thuis moeten blijven. Het is daardoor voor scholen niet langer mogelijk onderwijs te blijven verzorgen. Ook spelen grote zorgen die leven bij onder anderen ouders en leerkrachten een rol bij het besluit.

Onderwijzend personeel dat niet ziek is, wordt de komende weken wel op het werk verwacht, zegt Slob. Zij zijn volgens hem hard nodig om kinderen op te vangen van bijvoorbeeld zorgmedewerkers. Ook moeten zij gaan zorgen voor online onderwijs voor kinderen die thuis komen te zitten.

Daarbij ligt de prioriteit bij eindexamenleerlingen, zegt Slob. Zij krijgen daar in de komende week nadere informatie over.

Over de vatbaarheid van jongeren voor het virus, bestaat nog veel onduidelijkheid. De komende drie weken wordt er in Brabant onderzoek gedaan naar "de besmettingsrisico's van jongeren", aldus Slob. "Die informatie zal mede worden gebruikt voor het bepalen van volgende stappen, na 6 april."

Slob zei te "beseffen dat we veel vragen van mensen die in de kinderopvang en het onderwijs werken. Het zijn ingrijpende tijden. We hebben veel respect en waardering voor wat al is gedaan en we weten dat we nog veel van ze gaan vragen. Waar mogelijk zullen we hen ondersteunen."

Kabinet zal getroffen ondernemers ondersteunen

Het kabinet zal getroffen ondernemers "niet in de steek laten", benadrukte Bruins. "We nemen maatregelen voor ondernemers in problemen. We moeten samen door de crisis."

In België sloot de horeca eerder al, afgelopen weekend kwamen Belgen naar Nederland om de horeca te bezoeken. Dat cafétoerisme is deel van de reden waarom de horeca nu op slot gaat, zei Bruins. "Dat vinden we onwenselijk, daarom nemen we deze maatregel." Of bijvoorbeeld eetgelegenheden die afhaalmaaltijden maken, ook dicht moeten, liet Bruins in het midden.

Bruins deed ook een "klemmende oproep" aan de bevolking, een die premier Mark Rutte eerder deze week al deed. "Ga niet hamsteren. Het is niet nodig. Er is genoeg voor iedereen, maar hamsteren veroorzaakt problemen voor de supermarkten."

Er volgen waarschijnlijk nog meer maatregelen de komende tijd, verwacht Bruins. "De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. We nemen steeds op basis van de experts maatregelen. Welke dat zijn voor de komende dagen, kan ik niet op vooruit lopen. Maar vervolgmaatregelen, die zijn wel aan de orde."

Steeds meer verpleeghuizen weren bezoekers

Steeds meer instellingen voor ouderenzorg in met name Noord-Brabant sluiten de deuren voor bezoekers. Dat komt omdat steeds meer bewoners het nieuwe coronavirus onder de leden blijken te hebben. Dat meldt bestuurslid van branchevereniging van zorgorganisaties Actiz Conny Helder. "We weten niet waar de toename van besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen door komt, maar het kan te maken hebben met de hoeveelheid bezoekers."

Actiz adviseert leden aIs er nog geen besmetting is één klachtenvrije bezoeker per cliënt per dag toe te staan. Is er wel een cliënt besmet, dan adviseert de branchevereniging de deuren voor bezoekers te sluiten. "Het gaat nu snel", zegt Helder.

Ook in andere delen van Nederland is de verwachting dat steeds meer instellingen de deuren gaan sluiten voor bezoekers. Zo heeft Lyvore, dat ouderenzorg in Soest, Baarn en Amersfoort aanbiedt, zondag besloten alle verpleeghuizen en woonzorglocaties te sluiten voor bezoekers.

Ondertussen roept Helder mensen op om ook het bezoek te beperken aan mensen die thuiszorg ontvangen. "Daarmee help je de cliënt, de thuiszorgmedewerker en help je de verspreiding af te remmen."

Helder spreekt van een duivels dilemma: aan de ene kant is er de wens het aantal besmettingen af te remmen en mensen te beschermen, maar aan de andere kant gaat het ook niet goed met de cliënten als er niemand op bezoek komt. Binnen instellingen worden nog wel activiteiten aangeboden, maar mensen die zelfstandig wonen hebben minder van dat soort mogelijkheden.

LEES OOK: Coronavirus-update: China heeft dalende lijn ingezet – in Europa en de VS gaat het nog hard omhoog