• De bitcoin kan nog steeds naar een niveau van 100.000 dollar stijgen eind dit jaar, volgens een analist van de Britse bank Standard Chartered.
  • Na een inzinking in januari, is de bitcoin de afgelopen dagen gestegen tot de hoogste stand in ruim twee jaar tijd op iets meer dan 50.000 dollar.
  • De daling van de bitcoin in de tweede helft van januari had volgens marktkenners te maken met de uitstroom van beleggingen uit een bitcoinfonds van vermogensbeheerder Grayscale.
  • Lees ook: De goedkeuring van bitcoin-ETF’s heeft tot een verkoopgolfje geleid – een geval van ‘sell the news’

De koers van de bitcoin is dinsdag voor het eerst sinds eind 2021 weer tot boven de 50.000 dollar gestegen. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld laat daarmee een opmerkelijk herstel zien na de schandalen in de afgelopen jaren, zoals het omvallen van het grote handelsplatform FTX in 2022. Mede door de ondergang van FTX was de bitcoin begin 2023 nog maar 16.600 dollar waard.

De opmars wordt vooral gedreven door het optimisme rond de introductie van Amerikaanse bitcoin-fondsen in januari. De Amerikaanse beurswaakhond SEC gaf op 10 januari zijn langverwachte goedkeuring voor de komst van deze zogeheten bitcoin-ETF’s. Door die fondsen is de cryptomunt toegankelijker geworden voor een grotere groep beleggers, wat de vraag en daarmee ook de koers van de digitale munt aanjaagt. Ook zouden grote institutionele beleggers meer investeren in de digitale munt.

In de aanloop naar de komst van de bitcoin-ETF’s liet de waarde van de bitcoin al een flinke opmars zien. Zo steeg de koers vorig jaar met 160 procent tot rond de 43.000 dollar. In 2022 kelderde de munt echter met 65 procent in waarde.

De bitcoin, die meer dan tien jaar geleden werd geïntroduceerd, bereikte in november 2021 een recordniveau van circa 69.000 dollar.

De negen nieuwe bitcoin-ETF's die op 11 januari in de VS begonnen met handelen, hebben volgens gegevens van persbureau Bloomberg tot nu toe meer dan 9 miljard dollar aan investeringen aangetrokken. "Er zijn aanwijzingen voor een toenemende instroom van geld van institutionele investeerders in de bitcoin-ETF's", zei Caroline Bowler, de baas van cryptoplatform BTC Markets.

Afgezien van de instroom in ETF's is het sentiment ten opzichte van bitcoin doorgaans ook positief tijdens de nieuwjaarsvakantie die momenteel in Azië aan de gang is, stellen kenners van Fundstrat Global Advisors.

Analist ziet bitcoin doorstijgen naar $100.000

Met het positieve sentiment is ook de lat van 100.000 dollar nog haalbaar dit jaar, schreef Geoff Kendrick van de Britse bank Standard Chartered vrijdag. De analist is al heel lang positief over de cryptomunt en verwacht dat eind 2025 het niveau van 200.000 dollar zal zijn bereikt.

Zijn verwachtingen komen deels voort uit het enthousiasme over de bitcoin-ETF's die op 10 januari zijn goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder SEC. Kendrick stelde toen dat die nieuwe beleggingsvehikels een grote instroom voor de cryptosector zou betekenen en traditionele financiële spelers de mogelijkheid geeft in te stappen.

Maar in plaats daarvan daalde de bitcoin stevig toen de ETF's op de markt kwamen: tot 39.450 dollar eind januari. Volgens veel analisten was de uitstroom van beleggingen uit een bestaand bitcoinfonds van vermogensbeheerder Grayscale een belangrijke factor voor die daling.

Het bitcoinfonds van Grayscale had al miljarden aan belegd vermogen. voordat dit fonds de concurrentie aan moest gaan met de nieuwe bitcoin-ETF's. Dat leidde tot een grote uitstroom bij Grayscale, waarbij het GBTC-fonds in zijn slechtste week 2,5 miljard dollar verloor.

Foto: JPMorgan Flows and Liquidity

Maar die uitstroom is beduidend minder geworden en dat is volgens Kendrick een mogelijke verklaring dat de bitcoin weer is opgekrabbeld.

"Ik denk dat het simpelweg komt door de veranderende dynamiek rond de nieuwe Amerikaanse ETF's", schreef hij vrijdag in een e-mail. "De verkopen uit GBTC lijken te zijn vertraagd (tot een gemiddelde van 59 miljoen dollar per dag deze week) terwijl de instroom in andere ETF's groot is (gemiddeld 244 miljoen dollar deze week)."

Dat is genoeg om te voldoen aan de voorwaarden voor de verwachtingen van Kendrick voor het einde van het jaar. Eerder betoogde hij dat er uiteindelijk tussen de 437.000 en 1,32 miljoen nieuwe bitcoins in ETF's terecht zouden komen en dat het niveau van 200.000 dollar voor de belangrijkste cryptomunt daarmee in zicht komt.

LEES OOK: Deze 4 grafieken tonen de comeback van de bitcoin en de cryptomarkt sinds de instorting van cryptobeurs FTX (Engels)