• De Amerikaanse internetondernemer Sam Yagan is medeoprichter van datingsite OKCupid, voormalig CEO van Match.com en voormalig directeur bij Tinder.
  • Volgens de gegevens van OKCupid zijn er drie cruciale vragen die een goede indicatie geven of een stel op de lange termijn bij elkaar past.
  • Die vragen hebben betrekking op de voorkeuren voor horrorfilms, reizen en de bereidheid om op een zeilboot te wonen.

Als er één iemand is die ‘de grondlegger van online daten’ genoemd mag worden, is dat de Amerikaanse internetondernemer Sam Yagan.

In 2003 richtte hij samen met een paar vrienden van de universiteit van Harvard de site OKCupid op. Op deze datingsite worden mensen aan elkaar gekoppeld na het beantwoorden van meerkeuzevragen.

Yagan heeft ook leiding gegeven aan datingdienst Match.com en is directeur geweest bij datingapp Tinder, die onder de Match Group valt. Daar horen eveneens OKCupid, PlentyOfFish, Hinge en Match.com bij.

Toen Yagan net begon met OKCupid, waren hij en zijn vrienden op zoek naar een nieuwe manier om online daten in te richten, één die wiskunde en betrouwbare gegevens gebruikte om te voorspellen of mensen bij elkaar passen.

"Toen we ermee begonnen zeiden we tegen elkaar: laten we gewoon een model, een algoritme, bouwen dat de echte wereld nabootst, in plaats van op zoek te gaan naar dé manier waarop mensen zouden moeten daten", vertelt Yagan in gesprek met Business Insider.

Daarom ontwierpen Yagan en zijn zakenpartners een website met een vraag-en-antwoordsysteem dat mensen helpt om te bepalen met wie ze moeten uitgaan.

Toen Yagan de gegevens bekeek, was hij enigszins verrast. "Je kunt het oneens zijn over religie, je kunt het oneens zijn over huisdieren, je kunt het over heel veel dingen oneens zijn", zegt Yagan. Volgens het onderzoek waren drie specifieke vragen de beste voorspellers van langdurige compatibiliteit in een relatie.

Yagan heeft momenteel wat meer afstand genomen van de wereld van online daten en houdt zich vooral bezig met ShopRunner, een dienst die samenwerkt met verschillende webwinkels om gratis bezorging binnen twee dagen aan te bieden.

Ter gelegenheid van Valentijnsdag gaf hij een inkijkje in de drie belangrijkste datingvragen die volgens OKCupid een redelijk betrouwbare indicator zijn voor de vraag of een relatie goede perspectieven heeft.

Dit zijn de drie vragen:


1. Hou je van horrorfilms?

Hoewel deze vraag misschien willekeurig lijkt, kan dit volgens Yagan inzicht geven in een persoon.

"Het idee van een griezelfilm, het idee om jezelf de stuipen op het lijf te jagen, is iets wat diep aangeboren is", zegt hij.


2. Heb je ooit in je eentje een reis in het buitenland gemaakt?

Bron: Getty Images

"Alleen reizen in een vreemd land is voor mij het meest spannende wat ik ooit zou willen doen", aldus Yagan.


3. Heb je ooit met alles willen stoppen en op een zeilboot willen wonen?

Bron: Insider Studios

Yagan zegt dat hij nee zou antwoorden op alle drie de vragen. Tot nu toe hoefde dat ook niet: hij is getrouwd met zijn liefje van de middelbare school en heeft nog nooit gebruik gemaakt van de datingdiensten die hij heeft opgezet.

LEES OOK: 7 dingen die je niet wil doen als je voor het eerst als stel op vakantie gaat