Vakbond CNV onderzoekt de mogelijkheden om maaltijdbezorgdienst Deliveroo juridisch aan te pakken, omdat die bezorgers alleen nog maar als zzp’er aan het werk wil hebben. Daarmee overtreedt het bedrijf mogelijk de wet, meent de bond.

Deliveroo telt in Nederland circa 2.000 bezorgers.

CNV noemt het kwalijk dat Deliveroo zich wil onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid als werkgever. De bezorgers zouden volgens de bond onder de cao van het koeriersbedrijf moeten vallen en daarmee dus moeten kunnen rekenen op eerlijke arbeidsvoorwaarden en collectieve regelingen, bijvoorbeeld voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Deliveroo kondigde het nieuwe flexbeleid in augustus aan. Volgens directeur Philips Padberg hem is deze keuze niet alleen beter voor het bedrijf, maar zouden de bezorgers zelf ook voor deze maatregel zijn om onder aan de streep meer inkomsten over te houden, zei hij tegenover het Financieele Dagblad.

Afgelopen mei was minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken al niet te spreken over een proef met het beleid in Zuid-Holland. Hij verweet Deliveroo en UberEats de arbeidsmarkt te ‘verzieken’ door hun veelal jonge koeriers onverzekerd op de fiets te zetten en werknemerspremies te ontduiken.

Ook in het buitenland kreeg Deliveroo veel kritiek van beleidsmakers en vakbonden. In het Verenigd Koninkrijk probeert de vakbeweging gelijk te halen via rechtszaken. Bezorgers die op dit moment in loondienst werken en dat willen blijven doen, mogen dat.

Volgens Padberg vraagt de bezorger (en de markt) juist zelf om dit beleid. In zzp-verband krijgt een koerier namelijk 5 euro per stop, in loondienst krijgt hij slecht zes euro per uur. Om het probleem van de verzekeringen aan te pakken heeft Deliveroo wel een collectieve aansprakelijkheidsverzekering geregeld voor alle zzp-bezorgers.

Onderhandelaars van CNV willen graag met Deliveroo om tafel om over de kwestie te praten, maar op de uitnodiging is nog geen reactie gekomen. De maaltijdbezorger zelf geeft aan "altijd open te staan om met anderen in gesprek te gaan over onze manier van werken".

LEES OOK: Deliveroo-jassen zijn onbedoeld de nieuwste modetrend in hip Londen