Ondanks alle kritiek is de kogel toch door de kerk.

Maaltijdbezorger Deliveroo gaat zijn omstreden flexbeleid uitrollen over Nederland. Koeriers die in vaste loondienst zijn worden vanaf dinsdag langzaamaan vervangen door zelfstandigen.

Dat schrijft het FD. De krant sprak met directeur Philips Padberg van Deliveroo Nederland. Volgens hem is deze keuze niet alleen beter voor het bedrijf, maar zouden de bezorgers zelf ook voor deze maatregel zijn om onder aan de streep meer inkomsten over te houden.

Afgelopen mei was minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken al niet te spreken over een proef met het beleid in Zuid-Holland. Hij verweet Deliveroo en UberEats de arbeidsmarkt te ‘verzieken’ door hun veelal jonge koeriers onverzekerd op de fiets te zetten en werknemerspremies te ontduiken.

Volgens Padberg vraagt de bezorger (en de markt) juist zelf om dit beleid. In zzp-verband krijgt een koerier namelijk 5 euro per stop, in loondienst krijgt hij slecht zes euro per uur. Om het probleem van de verzekeringen aan te pakken heeft Deliveroo wel een collectieve aansprakelijkheidsverzekering geregeld voor alle zzp-bezorgers.

De directeur ziet gelukkig ook in dat dat geen perfecte oplossing is, zo laat hij in FD weten. Deze verzekering dekt namelijk geen ongevallenrisico's. Zelf een individuele verzekering afsluiten is vaak te duur voor de gemiddelde bezorger die het werk als bijbaantje doet naast zijn studie of ander werk.

Ook in het buitenland kreeg Deliveroo veel kritiek op het beleid van beleidsmakers en vakbonden. In het Verenigd Koninkrijk probeert de vakbeweging gelijk te halen via rechtszaken. Bezorgers die op dit moment in loondienst werken en dat willen blijven doen, mogen dat.

LEES OOK: Jitse Groen van TakeAway lacht om ‘concurrenten’ Deliveroo en Foodora