• De zomerperiode is qua werk- en personeelsplanning een van de lastigste periodes van het jaar.
  • Je wilt ervoor zorgen dat iedereen zijn vakantiedagen zo goed als opmaakt, maar tegelijkertijd moeten er voldoende werknemers beschikbaar blijven om de taken uit te voeren.
  • Een Gantt Chart kan je bij dat en meer helpen het overzicht te bewaren.

De vakantietijd is aangebroken. En dus is het beschikken over een overzichtelijke planning belangrijker dan ooit. Het managen van een project is immers een stuk eenvoudiger als je weet wat er moet gebeuren en wie wanneer beschikbaar is.

Een van de manieren waarop je dit kunt doen is door middel van een Gantt Chart. Dat is een planningsoverzicht waarmee je in een oogopslag zicht hebt op de geplande activiteiten, uitgezet in de tijd. Je ziet dus welke oplevermomenten wanneer plaatsvinden en wat daarvoor gedaan moet worden.

Maar hoe ziet een Gantt Chart eruit? En wat heeft het jou te bieden? Dat bespreken we hieronder.

Hoe ziet een Gantt Chart eruit?

De Gantt chart komt oorspronkelijk uit de bouwwereld, waar projectmanagers grip proberen te houden op grote omvangrijke projecten. Henry Laurence Gantt, een ingenieur en adviseur, ontwikkelde deze methodiek aan het begin van de twintigste eeuw.

Zijn uitgangspunt daarbij was het verschaffen van inzicht. Als er iets op de planning verandert, willen projectmanagers direct kunnen zien wat het effect is op de rest van de planning.

Een Gantt Chart is van oorsprong een groot bord met daarop een horizontale weergave van de tijd. Kolommen met dagen, weken, maanden of jaren, dus. De verticale as bestaat uit een uiteenzetting van de projectonderdelen en onderliggende taken.

Een voorbeeld van een wekelijkse Gantt Chart. Foto: Appwiki
Een voorbeeld van een wekelijkse Gantt Chart. Foto: Appwiki

Vakantieplanning

Wellicht wordt je elke zomer geconfronteerd met een grote, organisatorische puzzel. Je wilt ervoor zorgen dat iedereen zijn vakantiedagen zo goed als opmaakt, maar tegelijkertijd moeten er voldoende werknemers beschikbaar blijven om de taken uit te voeren.

Ouders met naar school gaande kinderen, partners werkend in het onderwijs of werknemers die gewoon geen genoeg kunnen krijgen van de zomermaanden: allemaal willen ze in dezelfde periode vrij zijn. Aan jou om alles in goede banen te leiden.

Omdat een vervanger niet altijd eenvoudig te regelen valt, is het hebben van een robuuste zomerplanning key. Genoeg slaap verloren vanwege die verschrikkelijke vakantieplanning? Overweeg dan onderstaande Gantt Chart-tools eens.

 

Projectmanagement

Gelet op het feit dat de Gantt Chart gebruikt wordt door projectmanagers in de bouwwereld, mag het geen verrassing heten dat het hier uitermate geschikt voor is.

Maar ook buiten de bouw kan het gebruikt worden om projecten in goede banen te leiden. Denk aan een marketing manager, die zicht nodig heeft op de lopende campagnes. Of neem campagne-, online- en content- marketeers, die allen baat hebben bij een overzichtelijke planning.

Wil je nooit meer een projectonderdeel uit het oog verliezen? Dan kunnen we je onderstaande software, waarmee het maken van een Gantt Chart mogelijk is, aanbevelen.

 

Insider Bedrijfssoftware is een service die je als bedrijf helpt om de beste keuzes te maken bij de aanschaf van bedrijfssoftware, in samenwerking met Appwiki. Business Insider Nederland kan een vergoeding ontvangen bij een eventuele aankoop.