In 2020 en 2021 waren vakanties in het buitenland vanwege de coronapandemie niet makkelijk te regelen. Sinds afgelopen jaar is reizen naar het buitenland echter helemaal terug.

Begin dit jaar hebben Nederlanders massaal een vakantie geboekt naar het buitenland. Reisbranchevereniging ANVR meldde dat meer dan 3 miljoen Nederlanders een vakantie over de grens hebben geregeld. Dat is een record.

Maar ook voor vakanties in het buitenland geldt dat de inflatie heeft gezorgd voor hogere kosten. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat pakketreizen vorig jaar bijna 13 procent duurder zijn geworden. Het CBS heeft geen data over de eerdere jaren.

De kosten van vakanties zijn dus niet immuun voor prijsstijgingen die overal te zien zijn. Reisorganisatie D-reizen ging op verzoek van Business Insider na hoe de prijsontwikkeling is van een aantal populaire pakketreizen (red. hotel en vliegtickets) voor mediterrane bestemmingen sinds 2018.

Wat blijkt? Gemiddeld zijn pakketreizen voor een zevental bestemmingen ongeveer een derde duurder geworden in de afgelopen vier jaar.

Er zijn wel forse verschillen tussen zonbestemmingen. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de procentuele prijsontwikkeling van een gemiddelde pakketreis (hotel en vliegticket) per bestemming per persoon:

De grafiek toont dat een vakantie naar Gran Canaria veruit de grootste prijsstijging laat zien. Pakketreizen naar deze bestemming zijn sinds 2018 maar liefst 58 procent duurder geworden.

Het Griekse eiland Rhodos is de bestemming die op één na de grootste stijging in prijs laat zien: een plus van 38 procent in de afgelopen vier jaar. Op plek drie staat de Spaanse bestemming Tenerife met een prijsstijging van 30 procent.

Zonbestemmingen die de kleinste toename in de prijs van pakketreizen laten zien, zijn Turkse Rivièra (23 procent) en het Griekse eiland Kreta (23 procent).

Lees meer over vakanties: