• Het kabinet wil mogelijk het reisadvies om niet naar het buitenland te gaan per 15 mei versoepelen.
  • Vakanties naar Portugal en de Spaanse en Griekse eilanden zijn dan misschien later deze maand mogelijk.
  • Volgens reisorganisaties zal een enorme run ontstaan op de vakanties, die per persoon tot wel 200 euro duurder kunnen zijn dan normaal.

Bakken op het strand van Mallorca, ontbijten bij een Grieks barretje of wandelen door de Finse bossen. Dat kan misschien later deze maand.

Dinsdagavond om 19.00 uur maken demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge naar verwachting versoepelingen bekend.

Volgens Haagse ingewijden vervalt het advies om niet naar het buitenland te reizen per 15 mei. Vanaf dan worden de reisadviezen weer per land gegeven.

Portugal, Finland, de Canarische Eilanden, de Spaanse eilanden Balearen en Griekse eilanden in de Egeïsche Zee komen als eerste in aanmerking voor een geel of groen advies, zeggen ingewijden.

Een geel reisadvies houdt in dat in een land of gebied maatregelen tegen het coronavirus zijn getroffen die beperkte invloed op het dagelijks leven hebben.

Reizigers wordt gevraagd alert te zijn en zich goed voor te bereiden op hun reis. Bij een groen reisadvies zijn er geen bekende veiligheidsrisico’s en is reizen gewoon mogelijk.

Run op zonvakanties verwacht

Een soepeler advies betekent niet zonder meer dat ernaartoe reizen kan zonder beperkingen, bijvoorbeeld omdat de andere landen Nederland als risicogebied zien.

Zo eist Portugal bijvoorbeeld dat Nederlandse reizigers twee weken in quarantaine gaan.

Maar op vakantie naar de zon is dan in elk geval weer mogelijk. Al moeten Nederlanders daarvoor wel diep in de buidel tasten. Volgens reisorganisaties is het aanbod gering, terwijl de vraag hoog is.

"De hele wereld vecht nu om de beschikbare bedden in de gele landen", zegt CEO Steven van der Heijden van Corendon tegen Nu.nl. Hij denkt dat een vakantie hierdoor per persoon wel 100 tot 200 euro duurder kan zijn.

De verplichte coronatests die voor sommige reizen nodig zijn, komen daar nog eens bovenop. Reisorganisaties kopen die waarschijnlijk gezamenlijk in en bieden die aan bij de pakketreis.

Annuleren van binnenlandse vakantie

De versoepeling van het reisadvies heeft mogelijk direct gevolgen voor hotels en vakantieparken in Nederland. Als reizen naar het buitenland weer kan, zeggen Nederlanders misschien binnenlandse vakanties die al geboekt zijn weer af, stelde het Economisch Bureau van ABN AMRO maandag.

De economen van de bank verwachten echter dat dergelijke 'schaduwvakanties' niet direct tot problemen hoeven te leiden. Veel vakantieparken hebben bijvoorbeeld de annuleringsvoorwaarden aangescherpt de laatste tijd. Zo zijn aanbetalingen standaard en is corona geen geldige reden meer om de reis te annuleren.

Tegelijkertijd is er door de wens om naar het buitenland te gaan, veel aarzeling bij Nederlanders om te boeken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zo'n twee derde van de Nederlanders vanwege die wens en de onzekerheid over wat er deze zomer mogelijk is in verband met corona, pas laat gaat boeken.

Lees meer over vakantie en reizen: