Brussel heeft een nieuwe opperbaas. Er was veel gesputter, maar het Europees Parlement ging dinsdag wel in meerderheid akkoord met de benoeming van Ursula von der Leyen tot voorzitter van de Europese Commissie.

Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend.

De Duitse christendemocrate had minimaal 374 stemmen nodig om de Europese topfunctie per 1 november binnen te halen en als eerste vrouw het dagelijks bestuur van de EU te gaan leiden. Op het krappe resultaat volgde een voorzichtig applaus in het parlement.

Sassoli feliciteerde Von der Leyen (60) en gaf haar meteen het woord. “Dit is een hele grote eer”, zei de 60-jarige ‘VDL’. “Ik ben beduusd van uw vertrouwen in mij. Dit betekent ook dat u vertrouwen heeft in Europa, in een sterke Europese Unie die is verenigd van noord tot zuid en van oost naar west.”

Timmermans feliciteert Von der Leyen

Vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans feliciteerde zijn toekomstige baas via Twitter. “Met deze duidelijke ruggensteun van het parlement kan het groene, eerlijke en sociale programma worden uitgevoerd dat je vanochtend presenteerde. Verheug mij op een constructieve samenwerking om de EU sterker en socialer te maken.”

De kans op de topbaan voor Von der Leyen steeg toen vlak voor de stemming een meerderheid van de sociaaldemocraten zich achter haar leek te scharen. De steun van haar eigen fractie van christendemocraten, waarin CDA, 50PLUS en de ChristenUnie, en die van de liberalen in de Renew-fractie (met D66 en VVD) had ze al.

Onthoudingen en afwezigen gelden als tegenstem.

LEES OOK: Als ze de baas van de Europese Commissie wordt, wil Ursula von der Leyen best kijken naar verder uitstel van de Brexit