Is 31 oktober 2019 de ultieme deadline voor de Brexit? Als het aan Ursula von der Leyen ligt, mogelijk niet.

De beoogde nieuwe voorzitter van de Europese Commissie staat open voor een nieuw uitstel van de Brexit als het Verenigd Koninkrijk daar om zou vragen. “Meer tijd geven moet mogelijk zijn als er een goede reden voor is”, zei ze in het Europees Parlement.

Het vertrek van de Britten uit de EU, dat eigenlijk op 29 maart had moeten plaatsvinden maar is uitgesteld tot 31 oktober, noemde ze “een serieus besluit dat we betreuren maar respecteren. Het Verenigd Koninkrijk zal altijd een bondgenoot blijven”, zei ze onder gejoel van Britse parlementariërs.

Door het eerdere uitstel van het Britse vertrek uit de EU moest het land meedoen aan de Europese verkiezingen eind mei en zijn 73 politici geïnstalleerd. De Brexit Party van Nigel Farage won met 29 de meeste zetels. De Liberal Democrats die tegen een Brexit zijn, werden tweede en hebben 16 zetels. Door de onzekerheid over het vertrek van de Britten uit de EU is onduidelijk hoe lang zij in het EU-parlement zullen zitten.

De Britse Europarlementariërs stemmen dus ondanks het beoogde vertrek uit de EU dinsdagavond mee of Von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wordt per 1 november.

Volgens Farage wil Von der Leyen de Europese Unie in een soort communistische staat hervormen, zei hij in een debat na haar speech. “Mensen als u hebben mede de Brexit veroorzaakt.” De Duitse christendemocrate stond hierop op en zei dat ze met Groot-Brittannië wil samenwerken. “Ik denk dat we het zonder u kunnen, meneer Farage.”

Lees ook: Einde van het VK door de Brexit? Britse Conservatieven stellen het belang van hun partij voorop, niet dat van het land

Lees ook op Business Insider

Europees Parlement stemt over benoeming Von der Leyen

Het Europees Parlement beslist dinsdag of Von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie wordt. Om 18.00 uur staat de geheime stemming in Straatsburg op de agenda. Als ‘VDL’ de vereiste absolute meerderheid krijgt, wordt ze op 1 november de eerste vrouw die het dagelijks bestuur van de EU gaat leiden.

De christendemocrate heeft 374 stemmen nodig. Het parlement telt 751 zetels, maar vier zijn onbezet. Wordt ze weggestemd, dan moeten de EU-leiders binnen een maand met een nieuwe kandidaat komen.

Alleen de steun van haar eigen Europese Volkspartij (EVP, 182 zetels) is zeker, die van de liberale Renew-fractie (108 zetels) volgens ingewijden nagenoeg. De sociaaldemocraten (154 zetels) zijn verdeeld. De Groenen en radicaal-links stemmen tegen. Het is niet zeker wat de conservatieve ECR-fractie en de rechts-radicale fractie Identiteit en Democratie doen.