Ursula von der Leyen wil een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie (EC). Ze maakte haar kandidatuur maandag bekend tijdens een bijeenkomst van de Duitse CDU-partij in Berlijn.

De politica zal daarmee meedingen naar een nieuwe termijn van vijf jaar als voorzitter van de Europese Commissie. Na de Europese verkiezingen in juni zal de Europese Unie een nieuwe voorzitter van het belangrijkste uitvoerende orgaan in Brussel.

Von der Leyen heeft beste papieren voor hoogste post bij Europese Commissie

Tot dusver heeft Von der Leyen de beste papieren om het voorzitterschap van de Commissie te bemachtigen. Mogelijke concurrenten zijn de sociaaldemocratische commissaris Nicolas Schmit en europarlementariër Bas Eickhout van De Groenen.

De Estse premier Kaja Kallas wordt vaak genoemd als mogelijke kandidaat voor de liberale fractie.

Toch is het nog geen uitgemaakte zaak dat Von der Leyen opnieuw voorzitter wordt. Ze zal om te beginnen twee andere stromingen uit de Europese Volkspartij (EVP), waar de christendemocraten onder vallen, achter zich moeten krijgen om voldoende steun te verwerven.

Tijdens het congres van de EVP in maart zal ze vervolgens de nominatie moeten veiligstellen. Tot slot moet de EVP tijdens de verkiezingen in juni ook nog eens een gunstig verkiezingsresultaat boeken.

De EVP won bij de Europese verkiezingen van 2019 het grootste aantal zetels in het Europees Parlement. Aanvankelijk schoof de partij de Duitse christendemocraat Manfred Weber naar voren als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Weber kon echter geen overeenstemming met de sociaaldemocraten in het Europees Parlement bereiken om tot een politieke meerderheid te komen. Daarop schoof de EVP-fractie Von der Leyen naar voren, die op dat moment minister van Defensie in Duitsland was.

Inmiddels heeft Von der Leyen na vijf jaar aan het roer te hebben gestaan van de Commissie een veel sterker internationaal profiel. Ze stelde zich krachtig op ten opzichte van Rusland in de oorlog met Oekraïne en maakte er een speerpunt van dat Oekraïne op den duur EU-lid kan worden.

Verder was ze betrokken bij klimaatwet Green Deal en enkele immigratiedeals. Ook speelde ze een rol bij de Europese inkoop van vaccins tijdens de coronapandemie.

De EVP gaat in de peilingen voor de Europese verkiezingen van juni voorlopig aan kop, met de sociaaldemocraten op de tweede plaats.

LEES OOK: EU-voorzitter Von der Leyen denkt dat Oekraïne dit jaar volgende stap naar EU-lidmaatschap kan maken