Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:59
  • De tekorten aan meststoffen, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, drijven de voedselprijzen wereldwijd op.
  • Volgens een Franse onderzoeker is urine een voedingsstofrijk alternatief en minder vervuilend dan synthetische meststoffen.
  • Het Rich Earth Institute, een Amerikaanse non-profit, experimenteert al langer met urine als alternatief voor meststof.
  • Lees ook: Poep van dieren is geld waard, nu de prijzen van kunstmest de pan uitrijzen

Onderzoekers zeggen dat menselijke urine een erg goed alternatief zou kunnen zijn voor chemische meststoffen. Het recyclen van onze urine wordt ‘peecycling’ genoemd.

Fabien Esculier van het Franse onderzoeksprogramma OCAPI vertelde Euronews dat urine een nutriëntenrijk alternatief is dat gevuld is met stikstof, fosfor, en kalium. Volgens Esculier is menselijk afval minder vervuilend dan synthetische meststoffen, die ammoniak bevatten.

De noodzaak om alternatieve bronnen voor kunstmest te vinden is dringend geworden nu een wereldwijde voedselcrisis op de loer ligt door kunstmesttekorten door de oorlog in Oekraïne. Volgens analisten van de Rabobank exporteert Rusland bijna 20 procent van alle stikstofhoudende meststoffen ter wereld. Daarnaast is het, in combinatie met Wit-Rusland, verantwoordelijk voor 40 procent van alle kaliumhoudende meststoffen ter wereld. Door de westerse sancties als reactie op de invasie van Oekraïne kunnen veel boeren in de wereld nu lastig aan die grondstoffen komen.

Het Rich Earth Institute, een Amerikaanse non-profit, werkt al meer dan tien jaar aan alternatieve mogelijkheden voor afvalbeheer en heeft een nieuw initiatief voor het recyclen van urine. Het instituut heeft een afdeling die onderzoekt hoe urine kan worden gebruikt als meststof om gewassen te laten groeien. Het maakt het lokale inwoners ook mogelijk om mobiele toiletten te huren die urine verzamelen tijdens openbare evenementen.

In een video geproduceerd door onderzoekers van de Universiteit van Michigan over peecycling zei Abe Noe-Hays, een medeoprichter van het Rich Earth Institute, dat het gebruik van urine als meststof beter is dan kunstmest, omdat het duurzaam geproduceerd wordt. "Er bestaat geen twijfel over dat urine een veilige meststof kan zijn voor het telen van elk soort gewas", zei hij.

Tijdens het onderzoek keek de non-profit naar het effect van farmaceutische stoffen in urine en of dat een negatieve invloed zou hebben op de groei van gewassen. In een studie die van 2014 tot 2020 werd uitgevoerd, ontdekte het team dat hoewel er enkele farmaceutica detecteerbaar zijn in gewasweefsel, de niveaus uiterst laag zijn.

Amerikaanse boer tevreden over gebruik van urine

The New York Times meldde dat de organisatie de urine van ongeveer 200 lokale vrijwilligers verzamelt en dit gebruikt voor onderzoek op een aantal boerderijen in de regio.

"We leven in een tijd waarin kunstmest meer dan twee keer zo duur is geworden en echt een deel van ons systeem vertegenwoordigt dat ver buiten onze controle ligt", vertelt Noah Hoskins, die de urine gebruikt op hooivelden, tegen de krant. Hij fokt verschillende dieren zoals koeien, varkens, kippen en kalkoenen.

Hij voegde eraan toe dat hij "goede resultaten ziet van de urine" en hoopt dat het instituut meer kan leveren.

LEES OOK: Boeren slaan alarm om combinatie van hogere prijzen: energie, veevoer én kunstmest duurder