• De levering van kunstmest is wereldwijd verstoord geraakt door de oorlog in Oekraïne, want zowel Rusland als Oekraïne zijn grote exporteurs van kunstmest.
  • Nu de kunstmestprijzen sterk zijn gestegen, is een eeuwenoud alternatief in zwang geraakt: dierlijke uitwerpselen.
  • Maar het gebruik van poep als alternatief om de grond mee te bemesten brengt volgens experts wel risico’s met zich mee.
  • Lees ook: Boeren slaan alarm om combinatie van hogere prijzen: energie, veevoer én kunstmest duurder

Boeren zoeken naar allerlei alternatieven om razend snel in prijs gestegen commerciële kunstmest te vervangen. In veel gevallen komen ze uit bij een eeuwenoude oplossing: poep van dieren.

De vraag naar dierlijke uitwerpselen is in de afgelopen week enorm toegenomen in aanloop naar het plantseizoen dit voorjaar, omdat kunstmest steeds duurder wordt, schrijft persbureau Reuters.

Lees ook: Schaarste aan kunstmest dreigt, nu export uit Oekraïne en Rusland wegvalt – dat kan prijzen van landbouwproducten opdrijven

De belangstelling is zo groot, dat sommige veehouders een bijverdienste hebben gevonden in het verkopen van dierlijke mest in plaats van het betalen voor het verwijderen van uitwerpselen. Bij sommige koeienhouders is de poep van hun vee al in de voorverkoop gegaan en uitverkocht tot het eind van 2022.

"Dierlijke mest is momenteel een heel populair product", zegt landbouwconsulent Allen Kampschnieder tegen Reuters. "We hebben wachtlijsten."

De ongebruikelijke vraag naar dierenpoep doet zich voor tijdens een periode van grote onrust in de wereldwijde landbouwsector.

De Russische invasie van Oekraïne heeft de levering van kunstmest verstoord en de prijzen de afgelopen maand dramatisch gestegen. Dat heeft boeren wereldwijd gedwongen hun plannen aan te passen.

Zo gaan Amerikaanse boeren in 2022 naar verwachting een recordhoeveelheid sojabonen planten ten koste van de maisproductie, omdat soja minder mest vereist, zo staat in een eind maart gepubliceerd rapport van het Amerikaanse agentschap voor landbouw

De stijging van de kunstmestprijzen zal ook leiden tot een vermindering van het landbouwareaal, omdat sommige boeren de hogere kosten simpelweg niet op kunnen brengen. Daardoor zullen de toch al bestaande voedseltekorten op de wereldmarkten alleen nog maar toenemen.

De oorlog in Oekraïne heeft de afgelopen maand geleid tot een forse stijging van de graanprijzen. Als de kunstmestproblemen aanhouden kan de wereldwijde voedselproductie jarenlang verstoord blijven.

Dierlijke mest biedt voor sommige boeren tijdelijke verlichting, maar brengt wel risico's met zich mee. Ten eerste kan poep niet volledig commerciële kunstmest vervangen, zeggen experts tegen Reuters. Bovendien kan het gebruik van dierlijke uitwerpselen het grondwater en nabije beekjes vervuilen.

LEES OOK: 4 manieren waarop de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kan eindigen