IJsmerk Ben & Jerry’s, een dochter van Unilever, moet in de Verenigde Staten toch voor de rechter komen vanwege landbouwgif in het ijs.

Het betekent een juridische tegenvaller voor Unilever dat de rechter had verzocht de zaak, aangezwengeld door consumentenorganisatie Organic Consumer Association (OCA), niet in behandeling te nemen.

Het levensmiddelenconcern kocht Ben & Jerry’s in 2000. Tot dan toe was het door Ben Cohen en Jerry Greenfield opgerichte merk zelfstandig.

De rechtszaak draait om de claim van Ben & Jerry’s dat het ijs milieuvriendelijk is, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het sporen van het landbouwgif glyfosaat bevat. Consumentenorganisatie OCA bestempelt dat als misleiding en stapte naar de rechter.

“We zijn verheugd dat de rechter het ermee eens is dat Ben & Jerry’s verantwoordelijk kan worden gehouden voor de beweringen die het bedrijf doet over zijn producten”, zegt OCA-bestuurder Ronnie Cummins. “Dit is een grote overwinning voor miljoenen consumenten die zijn misleid.”

Unilever liet weten geen commentaar te geven op lopende rechtszaken. De eigenaar van de Amerikaanse ijsjesmaker heeft eerder al eens benadrukt dat de hoeveelheden van het bestrijdingsmiddel zo laag zijn dat de ijsjes veilig gegeten kunnen worden. Glyfosaat zou in veel producten zitten “van normaal eten, tot natuurlijk en biologisch eten, tot regenwater”.

LEES OOK: IJsmerk Ben & Jerry’s protesteert met een tijdelijke smaak tegen Donald Trump: Pecan Resist

Lees ook op Business Insider