AEX-zwaargewicht Unilever kelderde maandag ruim 7 procent op de Amsterdamse beurs. Het concern en Kraft Heinz zeiden in het weekeind dat een fusie niet meer in de maak is. Unilever had het voorstel overigens al resoluut afgewezen, maar vervolgstappen zitten er nu ook even niet in. Vrijdag was het aandeel nog ruim 13 procent hoger gesloten.

De gezamenlijke verklaring van Kraft Heinz en Unilever dat ,,vriendschappelijk” is besloten het fusievoorstel in te trekken laat nog steeds ruimte voor een deal in de toekomst tussen beide partijen. Dat denken analisten van Citi.

Volgens Citi kan in de toekomst bijvoorbeeld een deal worden gesloten over de levensmiddelentak van Unilever. Het Brits-Nederlandse concern wees vrijdag al resoluut het bod van Kraft Heinz af, zondag werd het fusievoorstel ingetrokken.

Kraft Heinz mag overigens op eigen initiatief, volgens de Britse beursregels, voor zes maanden geen bod doen op Unilever. Dat kan overigens wel als Unilever toestemming geeft of een andere partij eerst een bod doet.

Koersdreun Boskalis

Offshorebedrijf Boskalis kreeg eveneens een koersdreun in de hoofdindex en zakte 5,1 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener gaf aan vanwege de sterk verslechterde marktomstandigheden in de offshore-energiesector en de zwakke vooruitzichten in totaal 840 miljoen euro af te schrijven. De afboeking zal leiden tot een nettoverlies in 2016.

De afschrijving van 840 miljoen euro die Boskalis vrijdag nabeurs naar buiten bracht komt niet geheel als een verrassing, maar de grote omvang van de afboeking kan op de beurs voor schrik zorgen, stelt analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux in een reactie.

Boskalis liet vrijdag weten de afschrijving te doen vanwege de sterk verslechterde marktomstandigheden in de offshore-energiesector en de zwakke vooruitzichten. Deze last houdt bijna uitsluitend verband met het service gerelateerde deel van de offshore olie-activiteiten. Als gevolg van de afboeking zal over heel 2016 een nettoverlies worden geleden. De verwachting voor de onderliggende winst wordt gehandhaafd en ook het dividend wordt niet geraakt.

Volgens Mulder hintte Boskalis bij de derdekwartaalcijfers al op een afschrijving, want het bedrijf heeft al langere tijd een negatieve blik op offshore. Boskalis benadrukte dat de financiële positie sterk blijft. Dat wordt onderstreept door Mulder. Hij stelt dat Boskalis een comfortabele kaspositie heeft.

Moederbedrijf Pearle voldoet aan verwachting met cijfers

e jaarcijfers die GrandVision heeft gepubliceerd, zijn min of meer conform de verwachtingen. Dat zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen maandag in een reactie.

Na een aantal kwartalen op rij met een wat tegenvallende omzetontwikkeling, mede door nadelige wisselkoerseffecten in Groot-Brittannië en Turkije, heeft GrandVision in het vierde kwartaal een inhaalslag gemaakt. Positief is dat in alle regio's een autonome omzetgroei is behaald, aldus Van Beek.

,,Het resultaat is wellicht 1 of 2 miljoen lager dan verwacht'', zei Van Beek. Maar dat staat volgens de marktvorser een sterke vrije kasstroom tegenover. Dat is van belang omdat GrandVision die nodig heeft om verdere acquisities mee te financieren.

Ook analist Alan Vandenberghe van KBC noemt de cijfers in lijn met de verwachtingen. Waar de kernmarkten in West-Europa en de opkomende markten in Amerika en Azië qua omzet licht tegenvielen, bood de rest van Europa voldoende tegenwicht. Positief zijn verder de verbeterde marges in West-Europa.

Vandenberghe gaat er evenwel niet vanuit dat de markt erg enthousiast op de resultaten zal reageren. Hij merkt op dat er waarschijnlijk meer voor nodig is om de koers van GrandVision een positieve impuls te geven.

ING merkt nog op dat dankzij de sterke vrije kasstroom de nettoschuld eind vorig jaar lager is uitgevallen dan voorzien. Analist Tijs Hollestelle noemt de schuldratio van 1,4 ,,erg gezond''. Hij heeft een koopadvies met een koersdoel van 25,50 euro.

Het advies van Theodoor Gilissen is aanbevolen met een koersdoel van 25 euro. KBC heeft een hold-aanbeveling met een richtprijs van 25,50 euro. Het aandeel GrandVision stond maandag een halfuur na de opening op het Damrak 2,1 procent hoger op 22,80 euro, in een 0,3 procent hogere MidKap.

De AEX-index stond kort na de openingsbel 0,4 procent lager op 497,01 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 722,45 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tussen de 0,1 procent en 0,6 procent.