• Uitvaartverzekeraar Yarden verkeert opnieuw in financiële nood, omdat de financiële buffers zijn verdampt door verliezen op de obligatiemarkt.
  • De verzekeraar is naarstig op zoek naar een nieuwe eigenaar die vermogen voor de lange termijn kan inbrengen, anders kan (een deel) van de 1 miljoen klanten gekort worden op de polis.
  • Ook dreigt Yarden zijn vergunning van de toezichthouder te verliezen.

Uitvaartverzekeraar Yarden uit Almere verkeert voor de tweede keer in financiële nood.

Het bedrijf is naarstig op zoek naar een nieuwe eigenaar, om te voorkomen dat (een deel) van de 1 miljoen klanten moet worden gekort op de polis. Polishouders hebben al een korting voor de kiezen gehad.

Yarden heeft zijn financiële buffers zien verdampen door grote verliezen op de obligatiemarkt en moet een poliskorting zien te voorkomen. Dat blijkt uit de jaarrapportage van Yarden, schrijft het Financieele Dagblad.

Een woordvoerder meldt in een toelichting aan de krant dat de verzekeraar momenteel nog over voldoende middelen beschikt om de verplichtingen aan polishouders na te komen.

“Maar Yarden beschikt niet over de noodzakelijke buffer die de wet vereist om op langere termijn zelfstandig voort te kunnen bestaan. Yarden moet dus op zoek naar een koper die deze wettelijke buffer wel kan inbrengen.”

Die koper moet snel worden gevonden. Als Yarden niet uiterlijk op 4 augustus zijn buffers heeft hersteld, dan kan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de vergunning van de verzekeraar intrekken.

Dela mogelijke redder in nood

Yarden keert zich opnieuw tot Dela. Momenteel is het in gesprek met de Eindhovense verzekeraar over een overname, bevestigen beide partijen aan het FD.

Vorig jaar liepen de onderhandelingen over een overname door Dela stuk. De verzekeraars waren een overname en een kapitaalinjectie door Dela overeengekomen. Maar Dela besloot hier vanaf te zien nadat een rechter in een kort geding de poliskorting door Yarden afwees.

Lees ook: Uitvaartverzekeraar Yarden bevriest de waarde van pakketpolissen – duurdere kist of cake vanaf 2020 voor rekening van nabestaanden

Polishouders hebben zich hevig verzet tegen de korting die Yarden doorvoerde nadat het twee jaar geleden op de rand van de afgrond stond. Oorzaak waren de honderdduizenden verlieslijdende polissen die de verzekeraar in het verleden had verkocht.

Eind 2020 oordeelde het gerechtshof in hoger beroep dat Yarden de korting wel mocht doorvoeren.

LEES OOK: Uitvaartverzorgers weigeren inzicht te geven in de kosten van begrafenissen en crematies