Een typecursus voor kinderen is heel nuttig, omdat ze al op jonge leeftijd met computers aan de slag moeten.

Opleidingsinstituten hebben dit gat in de markt ontdekt, waardoor het aanbod aan online typecursussen speciaal voor kinderen de laatste jaren flink is uitgedijd. Waar kun je het best terecht?

Een Powerpoint-presentatie voor een spreekbeurt, een werkstuk, huiswerk… Ook op school is de computer onmisbaar.

Wie blind kan typen met tien vingers, werkt sneller, kan zich beter op de inhoud concentreren en loopt minder risico op RSI. Het is dan ook geen wonder dat al voor basisschoolkinderen typecursussen beschikbaar zijn.

Er is inmiddels heel veel keuze. Business Insider legde zeven bekende cursussen naast elkaar, op zoek naar de verschillen: TypeTopia, LOI Kidzz, Typetuin, Ticken, Pica Typen, Ducktypen en PBST. Waar kun je het best terecht?

Het blijven letters

De typecursussen van twintig jaar geleden, nog met typemachine, zagen er heel anders uit dan de lessen die nu worden aangeboden. Met behulp van spannende games, waarbij punten of virtuele munten zijn te verdienen, kunnen de kinderen hun typevaardigheid vergroten.

Maar hoe gelikt de cursussen er anno 2018 ook uitzien, de basis is hetzelfde gebleven. Ook nu moeten de cursisten eerst eindeloos letters en woorden te oefenen -  fj fj fj fj - voor ze zonder op het toetsenbord te kijken de vereiste 120 aanslagen per minuut halen.

Typetopia en andere games

De meeste typecursussen zijn in de vorm van een game gegoten. Door in het juiste tempo letters, woorden of zinnen over te typen, halen de kinderen steeds een hoger level.

De cursisten van TypeTopia bijvoorbeeld moeten een planeet redden, terwijl de Typetuinklanten de opdracht krijgen om een grijze, grauwe tuin om te toveren tot een bloeiende oase.

LOI Kidzz is ingericht als spionnenschool en de Ducktypers zetten op een redactie als verslaggever de welbekende Duckstadkrant in elkaar.

De cursisten van Pica Typen maken een wereldreis, waarbij ze via filmpjes en quizvragen allerlei weetjes krijgen voorgeschoteld over landen, dieren en culturen.

Ticken op zijn beurt werkt met losse typegames aan het eind van elke les. Bij PBST zijn alleen op aanvraag proeflessen mogelijk, maar de site belooft letterspelletjes en educatieve spelletjes waarbij ook de kennis van topografie wordt uitgebreid.

Wat kost een typecursus?

Aan het begin van het schooljaar buitelen opleidingsinstituten over elkaar heen met kortingsacties, desondanks zijn de prijsverschillen groot. Het loont daarom de moeite op zoek te gaan naar al dan niet tijdelijke aanbiedingen. Hieronder de standaardprijzen per september 2018, inclusief typediploma:

Pica Typen is het goedkoopst met 69 euro voor een cursus met een gemiddelde duur van 12 weken. Daarna volgen PBST en Ticken met respectievelijk 95 en 99,95 euro.

Het basispakket bij Duck Typen kost 99,95 euro, maar met wel heel welkome extraatjes zoals een thuisgestuurd papieren diploma en een gepersonaliseerde Donald Duck kost de typecursus 129,95 euro.

De basispakketten van de andere aanbieders zijn duurder, maar daar wordt dan ook een diplomagarantie gegeven. Diploma niet gehaald betekent extra lessen voor dezelfde prijs of uiteindelijk geld terug. Een volledige typecursus van Typetuin kost 120 euro, bij Typetopia 159 euro en bij LOI Kidzz 169 euro.

Bij sommige organisaties krijg je korting als een broertje of zusje ook meedoet. Bij de meeste instituten kun je tegen een opslag ook gespreid betalen. LOI Kidzz is hierin het soepelst: daar mag je afrekenen in twaalf maandelijkse termijnen.

Wie is het snelst?

Ook de verwachte cursusduur loopt enorm uiteen. Ticken pretendeert het snelst te zijn, met dertig lessen van elk dertig minuten. Wie vijf dagen per week oefent, zou dus al na zes weken klaar kunnen zijn. In totaal mag je twaalf maanden over de cursus doen.

Ook Pica is relatief snel, met een verwachte cursusduur van twaalf weken bij vijf keer oefenen per week à een kwartier. Je mag er ook langer over doen, want er geldt geen einddatum. Tot het diploma binnen is, mag je van alle diensten gebruik blijven maken.

Bij Ducktypen kan je in drie maanden klaar zijn voor het diploma als je vijf keer in de week een half uur oefent. Dat is misschien wat veel, dus reken maar beter op vijf tot zes maanden. Je moet de cursus binnen twaalf maanden afronden.

Bij TypeTopia wordt aangeraden dagelijks een kwartier tot twintig minuten te oefenen en is de licentie een jaar geldig. Als het kind dan nog het diploma niet heeft gehaald kan dat in overleg kosteloos verlengd worden. De typecursus van LOI Kidzz duurt 20 weken.

Cursisten van PBST krijgen in totaal 15 lessen en de TypeTuin belooft een kind in 14 weken supergoed te leren typen.

Hoe gaan ze te werk?

Veel aanbieders verschaffen een kartonnen of rubberen matje dat je op het toetsenbord legt, om blind te leren typen.

De meeste cursussen bieden maatwerk, waarbij je automatisch extra oefeningen krijgt voor probleemletters. Bij Ducktypen gebeurt dit niet, maar heb je wel de mogelijkheid om zelf het niveau aan te passen. Daar zijn drie niveaus: makkelijk, gemiddeld en moeilijk.

Bij Typetuin kun je aanvullend een online typecoach krijgen die individuele tips kan geven en persoonlijk toeziet op een juiste typehouding. Ook Pica Typen en TypeTopia hebben een speciale typecoach voor extra begeleiding.

TypeTopia werkt met de zogeheten 'reflextrainer', een oefenvorm waarbij je in de maat leert typen.

Wat doen ze bij dyslexie?

Alle bekeken cursussen bieden een speciaal programma voor kinderen met dyslexie. De kinderen werken dan met een ander lettertype, krijgen andere oefeningen aangeboden en soms worden oefeningen voorgelezen.

Bij PBST is de cursus flink duurder dan een gewone onlinecursus, omdat een kind daarvoor ook een keer per week naar een les moet. Maar tenzij u toevallig in de buurt van Veghel of Uden woont, is dat niet echt een optie. LOI Kidzz heeft ook een speciale dyslexiecursus ontwikkeld voor kinderen van dertien jaar en ouder.

Hoe hoog ligt de lat bij een typecursus?

Voor een diploma geldt bij de meeste instituten een vereiste minimumsnelheid van 100 of 120 aanslagen per minuut en een accuratesse van circa 96 procent. De norm bij PBST ligt lager, met 80 aanslagen per minuut.

Pica stelt de doelen af op de leeftijd en het leesniveau. Voor een tienjarige bijvoorbeeld geldt als minimumnorm 120 aanslagen per minuut en voor een twaalfjarige 130 aanslagen.

Is er een stok achter de deur?

Natuurlijk wil je als ouder graag de voortgang weten. De meeste aanbieders van een typecursus sturen je elke week een rapport met resultaten. Ducktypen heeft een ouderdashboard, waarop je altijd toegang hebt tot de scores. Via dit platform kun je ook zelf motiverende berichtjes naar je kind sturen.

Sommige partijen bieden een extra stok achter de deur. Zo krijgen cursisten van TypeTopia en PBST een reminder als ze onvoldoende oefenen. TypeTopia heeft ook een speciale app voor ouders ontwikkeld.

Maar vrijwel alle aanbieders stimuleren vooral positief met online karakters die de kinderen aanmoedigen hun oefeningen te maken.

Waarin onderscheiden aanbieders zich?

Uiteraard proberen opleidingsinstituten zich ook te onderscheiden. Ticken bijvoorbeeld kiest er als enige voor om direct woorden te laten typen via de zogeheten Typereflex-methode, omdat dat aansluit bij ons leesgedrag.

TypeTopia, LOI Kidzz en Typetopia bieden zoals gezegd een diplomagarantie: als je ondanks voldoende inspanningen het papiertje niet haalt, krijg je je geld terug. Bij Typetuin kun je ook persoonlijke begeleiding inhuren.

Pica belooft de typecursus precies af te stemmen op het leesniveau van het kind en stuurt een welkomstpakket met onder meer een spiekkaart.

Ducktypers krijgen bij het uitgebreidere pakket als beloning een gepersonaliseerde Donald Duck thuisgestuurd. Om de kinderen te motiveren kun je tijdens de cursus munten verdienen, waarmee je virtuele spullen kunt kopen.

Gratis oefenles

Zoals je ziet verschillen de typecursussen sterk van elkaar. Gelukkig kun je bij bijna alle aanbieders een gratis en vrijblijvend proeflesje doen. Wil je weten wat het best past bij jouw kind, laat hem of haar dan zelf even testen.

Hoewel het nog steeds draait om saai letters typen, komen de 120 aanslagen per minuut wel eerder in zicht als de cursus uitnodigend is.