Zakenbank NIBC deed in de eerste helft van 2020 meer afschrijvingen voor kredietverliezen bij zakelijke klanten.

De nettowinst zakte daardoor naar 3 miljoen euro. Vorig jaar was het nettoresultaat nog zo’n 83 miljoen euro.

Omdat de onzekerheid over de pandemie aanhoudt, zet NIBC 84 miljoen euro apart voor kredietverliezen.

NIBC voelt de gevolgen van de coronacrisis. De nettowinst over de eerste helft van het jaar bedroeg maar 3 miljoen euro. Vorig jaar was het nettoresultaat nog zo’n 83 miljoen euro.

De zakenbank deed meer afschrijvingen voor kredietverliezen bij zakelijke klanten. In zijn halfjaarbericht wijst de financieel dienstverlener daarbij vooral naar de coronacrisis als oorzaak.

De negatieve gevolgen van de crisis voor klanten van NIBC werden gedurende het eerste halfjaar “langzaam maar zeker duidelijk”, stelt de bank.

Daar komt bij dat de pandemie allesbehalve voorbij is. De onzekerheid blijft aanhouden gezien de mogelijke tweede golf van de virusuitbraak, maar ook omdat overheidssteun voor bedrijven later dit jaar waarschijnlijk eindigt. Om die reden zette NIBC 84 miljoen euro apart voor kredietverliezen, waarvan 20 miljoen voor verwachte kredietverliezen in de komende periode.

Lees ook op Business Insider

Tegenover de gedaalde winstgevendheid staat wel een stevigere kapitaalbuffer. NIBC wijst daarbij op doorgaande inspanningen om het risicoprofiel van zijn portefeuille aan te passen.

LEES OOK: Winst Rabobank onderuit door coronacrisis – de bank zet een miljard extra in de stroppenpot