Voor de allerbeste pizza hoef je helemaal niet naar Italië te reizen, blijkt uit onlangs gepubliceerd onderzoek van twee natuurkundigen in Physics Education.

De natuurkundigen Andrey Varlamov en Andreas Glatz stellen dat het misschien wel ingewikkeld lijkt een goeie pizza te maken, maar dat het eigenlijk heel simpel is: alles wat je nodig hebt is een thermodynamische formule.

Samen met de Italiaanse voedingsexpert Sergio Grasso hebben de twee een aantal experimenten uitgevoerd om het geheim achter een goede pizza te ontrafelen. De resultaten daarvan zijn gepubliceerd onder de titel “The Physics of Baking Good Pizza”.

Hoe bak je dan de perfecte pizza?

De “perfecte pizza” zal moeten bestaan uit een krokante bodem, een gouden korst, een behoorlijke lading gesmolten kaas en andere verse ingrediënten, maar het is het belangrijkste dat de pizza egaal gebakken wordt.

Het allerergste is als de pizzabodem al klaar is en bruin of zelfs zwart begint te worden, maar de kaas nog niet gesmolten is. Of andersom: als de kaas al lang klaar is en de groenten doorgekookt dreigen te raken, terwijl de bodem nog rauw is.

Om amateurs te helpen een perfecte pizza te bakken, hebben de onderzoekers geëxperimenteerd met pizza's margherita tot ze de ideale temperatuur en bereidingstijd in de oven konden vastleggen in een formule.

Volgens hun berekeningen moet een pizza voor een perfect resultaat 2 minuten worden gebakken in een traditionele steenoven op 330 graden.

Zo worden pizza's ook klaargemaakt in restaurants met steenovens.

Het kan ook thuis zonder steenoven

Nu heeft natuurlijk vrijwel niemand een steenoven thuis en kan je de bereidingstijd en temperatuur niet zomaar toepassen in een elektrische oven. De metalen plaat zorgt ervoor dat de onderkant van je pizza veel sneller warm wordt en dat de bodem en de bovenkant op verschillende snelheden worden opgewarmd.

Toch blijkt uit het onderzoek dat je ook thuis een echt goede pizza kan maken. De truc is om de grill-functie van je oven te gebruiken.

Eerst bak je de pizza zoals gebruikelijk in de oven tot de bodem klaar is. Daarna moet je de temperatuur eventjes op maximaal zetten en naar de grill-functie schakelen. Volgens de natuurkundigen krijg je dan een krokante bodem, precies goed gesmolten kaas en ook perfect bereide andere ingrediënten en dat zonder dat je pizza uitdroogt.

Hoewel dit niet echt telt als een authentieke in een steenoven gebakken pizza, zeggen de onderzoekers dat hij op deze manier hoe dan ook overheerlijk wordt.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland

LEES OOK: De bedenker van de pizza Hawaï is overleden – dit is het verhaal achter ’s werelds meest omstreden pizza