De overnemer is een fabrikant, ooit begonnen als een zuivelcoöperatie en uitgegroeid tot dé specialist op aarde in eiwitten uit wei, een bijproduct van kaasbereiding.

De buit is een Fries winkelbedrijf in eiwitrijke voedingsproducten voor sporters, afslankers en mensen die gezonder willen leven.

Dat is in een notendop het verhaal achter de overname van Body & Fit uit Heerenveen door het Ierse Glanbia. De deal is dinsdag bekendgemaakt.

“We waren helemaal niet uit op een overname”, vertelt marketingdirecteur René Smeding van Body & Fit. Zeker niet door een ‘sprinkhaan’, zo’n private-equitypartij die de eigenaren van familiebedrijven wel vaker een lucratieve ‘exit’ biedt. “Dit bedrijf is met hart en ziel opgebouwd. Dan verkoop je niet louter om het geld. Maar Glanbia biedt grote strategische voordelen die we niet konden laten lopen.”

Europa veroveren

Body & Fit wil binnen drie jaar in heel Europa actief zijn. Dat gaat veel sneller met het veel grotere en beursgenoteerde Glanbia als moeder.

Glanbia heeft zijn wortels in twee Ierse zuivelcoöperaties. Toen de Europese Gemeenschap in 1984 met quota de melkproductie aan banden legde, konden de Ieren in de zuivel niet meer groeien. Zij sloegen hun vleugels uit in andere landen - de VS en met name China - en andere markten waar hogere winstmarges vielen te behalen

Vooral de productie van laagcalorische, eiwitrijke voedingsproducten - deels voor eigen, deels voor andermans merken - in sport-, dieet- en andere wellness-voeding bleek een gat in de markt. Glanbia is inmiddels wereldmarktleider in die laatste categorie.

Glanbia maakt laagcalorische, eiwitrijke voeding, Body & Fit verkoopt het - uitsluitend online. "Wij voeren een assortiment van vijftienduizend van zulke artikelen", vertelt Smeding. "Maar de ontwikkeling en productie hebben wij altijd uitbesteed."

Inzetten op online groei

Body & Fit is in 1995 opgericht door twee Friezen, Ilco Bos en Laurenz Roelevink. Zij begonnen met fysieke winkels in Zwolle en Amersfoort. Die bestaan nog steeds, heten ook nog Body & Fit, maar hebben al lang andere eigenaren. CEO Bos en diens medebestuurder Roelevink runnen al jaren een webshop, de grootste in zijn soort in de Benelux.

"Wij zitten al in Duitsland en staan op het punt webshops te openen in Frankrijk en Oostenrijk", aldus Smeding. "Met Glanbia kunnen we het tempo van die expansie flink opvoeren."

Body & Fit behaalt een omzet van ongeveer 65 miljoen euro met 190 medewerkers. Glanbia verkoopt jaarlijks voor 3,7 miljard euro in 32 landen met ruim zesduizend werknemers, en maakt een winst (ebita) van 311 miljoen ofwel 8,5 procent op die omzet.

Wat Glanbia betaalt voor het bedrijf is niet bekendgemaakt, maar volgens Emerce moet de overnamesom ergens rond de 100 miljoen euro liggen. Wat gaan Bos en Roelevink doen met dat geld? "Haha! Geen idee", lacht Smeding hartelijk. "Dat moet je hen vragen."

LEES OOK: Zo gebruikt John de Mol de principes van Trump in de strijd om De Telegraaf

MIS OOK NIET: Dit advies heeft Alexander Klöpping voor iedereen die een startup wil beginnen