Hot Global News, zo heet de nieuwssite van Yaman Abuibaid en Daré Adebanjo. Maar de Canadese tieners zijn allesbehalve journalisten. Ze schrijven satirische berichten en verdienen daarmee duizenden dollars per maand. 

In Nederland hebben we De Speld, Duitsland heeft Der Postillon en in de VS is er The Onion. Satirische nieuwssites die de waan van de dag op de hak nemen.

Ook in Canada is er zo’n site vol nepberichten die door veel mensen gelezen wordt. Hot Global News heeft meer dan 90.000 likes op Facebook en de beste artikelen worden honderdduizenden keren gelezen.

Artikelen met koppen als ‘Marijuana redt 3 jaar oud meisje van de dood’, ‘Kapper van Donald Trump onthult dat toupet swastika-tattoo verbergt’ en ‘McDonald’s test drive-through voor dronken, hongerige voetgangers’.

Allemaal niet waar, geven Yaman Abuibaid (16) en Daré Adebanjo (19) toe tegenover BuzzFeed. Er staat per slot van rekening ‘satire news & entertainment’ onder het logo op de site. Maar het had waar kúnnen zijn, en dat is waarom het een gevoelige snaar raakt. Het geheim is volgens de tieners dat je mensen vertelt wat ze graag willen horen.

Justin Trudeau

Abuibaid en Adebanjo beginnen Hot Global News in november 2014. In eerste instantie richten ze zich op nepnieuwtjes over beroemdheden, maar een jaar later ontdekken ze bij toeval een absoluut klikkanon: de kersverse Canadese premier Justin Trudeau.

Een bericht over dat Trudeau marijuana-winkels in elke Canadese stad wil bouwen gaat viraal. Het stukje, dat uit niet meer dan drie alinea's bestaat, wordt gelezen door 170.000 mensen en meer dan 20.000 keer gedeeld op Facebook. Ook een veertigtal andere nepartikelen over Trudeau doen het bovengemiddeld goed.

Advertentie-inkomsten

Sinds ze de kracht van Trudeau hebben ontdekt zijn de verdiensten van Abuibaid en Adebanjo omhooggeschoten. De Google-advertenties die op de site staan leveren elke maand enkele duizenden euro's op. De topmaand was oktober vorig jaar, toen ze bijna 7.500 euro verdienden.

Een prima inkomstenbron voor twee tieners, die nog volop met school bezig zijn. Adebanjo studeert computerwetenschappen aan de Universiteit van Carleton, iets wat Abuibaid ook wil doen als hij klaar is met de middelbare school. De twee willen huisgenoten worden.

Fopimperium

Wat ze met dat geld doen? "Niet echt iets", zegt Adebanjo. "Gewoon meer websites maken." Ze gaan hun fopimperium uitbreiden met twee nieuwe sites: The National Sun en The Global Sun. Dat klinkt als serieuze krantentitels, maar ook die sites zullen alleen nepnieuws bevatten.

Kritiek dat ze polarisatie in de maatschappij versterken en inspelen op xenofobie, zoals bij nepberichten over Syrische vluchtelingen, doet de tieners niks. "Veel mensen denken dat we liberalen haten en dat we conservatief zijn", zegt Abuibaid. "Maar in werkelijkheid zijn we niks." Voor de tieners gaat het simpelweg om geld verdienen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl