De Turkse president Tayyip Recep Erdogan eist van de NAVO-bondgenoten volledige steun in het gevecht tegen terroristen. Krijgt Turkije dat niet dan zal Ankara zich keren tegen de plannen voor de verdediging van de Baltische staten, zei de president kort voor aanvang van de NAVO-top in Londen.

Erdogan heeft felle kritiek gekregen van de bondgenoten na de inval in door Koerden beheerste gebieden in Noord-Syrië vlak nadat de Amerikaanse troepen uit dat gebied waren teruggetrokken.

De inval vond plaats zonder enig overleg. Onder anderen de Franse president Emmanuel Macron noemde dat een ondermijning van de strijd van de internationale coalitie tegen terreurbeweging IS. Bij die coalitie is ook de NAVO aangesloten.

Ook de Turkse aankoop van het Russische antiraketsysteem S-400 is slecht gevallen bij veel bondgenoten.

Verjaardag 70 jaar NAVO: spanning over toekomst van veiligheidsorganisatie

De leiders van de 29 NAVO-landen komen dinsdag en woensdag samen in Londen ter gelegenheid van het 70-jarige bestaan van de militaire verdragsorganisatie. De defensie-uitgaven zijn wederom een belangrijk thema, maar ook meningsverschillen over de strategie en de soms moeizame samenwerking komen ter sprake.

Koningin Elizabeth ontvangt de leiders dinsdag om 18.00 uur op Buckingham Palace voor een receptie, waarna ze bij een informele maaltijd de avond doorbrengen in de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson in Downing Street. De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie dineren, apart van elkaar, op Lancaster House nabij het paleis.

Nederland wordt vertegenwoordigd door premier Mark Rutte en de ministers Stef Blok en Ank Bijleveld. Rutte neemt dinsdagmiddag met zijn Canadese ambtgenoot Justin Trudeau deel aan een apart evenement met als thema de NAVO in de 21e eeuw.

Lees ook op Business Insider

Trump haalt flink uit naar Franse president Macron

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag hard uitgehaald naar Frankrijk en president Emmanuel Macron. Uitspraken van het Franse staatshoofd dat de NAVO hersendood zou zijn noemde zijn Amerikaanse collega een “zeer, zeer onbeschofte uitspraak”.

“De NAVO dient een belangrijk doel en het is beledigend om hem hersendood te noemen”, aldus Trump tijdens een persconferentie met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De Verenigde Staten betalen het meeste aan de NAVO en profiteren het minste, vindt Trump, terwijl “Frankrijk de NAVO het hardst nodig heeft van iedereen”, ging hij verder zonder uit te wijden.

Stoltenberg wees er op zijn beurt op dat het juist de goede kant opgaat met de NAVO. Defensie-uitgaven worden verhoogd en het bondgenootschap is “actief, levendig, en heeft aanpassingsvermogen”. Het voert de strijd tegen terrorisme op en biedt voor het eerst China het hoofd, gaf de Noor onder meer als voorbeelden.

Trump wijt de uitspraken van Macron vooral aan interne Franse problemen. “Het zijn krasse uitspraken wanneer je thuis problemen hebt als je economie niet loopt en je te maken hebt met gele hesjes.” Ook voor de belastingen die Frankrijk wil invoeren voor Amerikaanse bedrijven had de president geen goed woord over. “Niemand maakt misbruik van Amerikaanse bedrijven”, waarschuwde hij.

Op militair-economisch vlak kreeg ook de Europese Unie een stevige waarschuwing. De “EU behandelt ons oneerlijk op handelsvlak” en “kan zich maar beter goed gaan gedragen, anders wordt het heel moeilijk”.

LEES OOK: Trump wil dat andere landen méér bijdragen aan de NAVO