President Donald Trump heeft zich maandag afgereageerd op zijn Europese bondgenoten en dreigde impliciet zich terug te trekken uit de NAVO. Hij was in Parijs voor een herdenkingsbijeenkomst van de Eerste Wereldoorlog waar de Franse president Emmanuel Macron zondag openlijk de politieke filosofie van Trump bekritiseerde in een lange en veelbekeken toespraak.

Trump hamerde bij terugkeer op zijn welbekende standpunten – dat de VS oneerlijk wordt behandeld binnen de NAVO terwijl het wel handelstekorten heeft met diezelfde landen – terwijl Macron het idee van een Europees leger opperde dat Europa ook zou moeten beschermen tegen de VS.

Macron kwam met dat idee voordat Trump naar Europa vertrok en Trump noemde dat “zeer beledigend”.

“Ik kom net terug uit Frankrijk waar veel is bereikt in mijn ontmoetingen met wereldleiders”, tweette Trump maandagochtend Amerikaanse tijd.

“Het is nooit makkelijk om te bespreken dat de VS eerlijk behandeld moet worden, terwijl dat op het gebied van defensie en handel niet gebeurt”, ging hij verder. “We betalen GROTE bedragen aan de militaire bescherming van andere landen, honderden miljarden dollars, voor het geweldige privilege om honderden miljarden dollars te verliezen in de handel met diezelfde landen.”

Trump verafschuwt elk soort van handelstekort met welk land dan ook, hoewel cijfers aantonen dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om meer te kopen van een bepaald land dan dat dat land koopt van de VS.

“Ik heb ze verteld dat deze situatie niet kan voortbestaan”, zegt Trump over de militaire en handelsrelaties met een aantal van de trouwste bondgenoten van de VS. Hij omschrijft de situatie als “belachelijk oneerlijk.”

De VS is met afstand de grootste betaler aan de NAVO, zowel wat betreft het eigen defensiebudget als aan programma’s om de Europese bondgenoten sterker en gevechtsklaar te maken.

In 2014 hebben de NAVO-landen afgesproken hun defensie-uitgaven voor 2024 op te schroeven tot 2 procent van hun bruto binnenlands product. Tot nu toe maken slechts vijf landen die belofte waar, vooral in Centraal- en Oost-Europa waar de Russische dreiging weer wordt gevoeld.

Al sinds zijn campagne voor het presidentschap eist Trump van de NAVO-landen om onmiddellijk te voldoen aan die eis van 2 procent of om de uitgaven zelfs te verdubbelen. Duitsland verricht als grootste economie van Europa weinig inspanning om aan het afgesproken budget te komen.

Terugtrekking uit de NAVO?

Donald Trump speaks in Warsaw, Poland on Thursday.

Foto: Trump hield in juli 2017 een toespraak voor leden van de NAVO in Polen voor een metalen standbeeld bij het World Trade Center. Bron: Evan Vucci/AP

Trump klaagde maandag ook over het geld dat de VS heeft uitgegeven aan het beschermen van andere landen en zei daarbij dat de VS daar niks anders voor terug heeft gekregen van de bondgenoten dan “tekorten en verliezen“.

“Het wordt tijd dat deze rijke landen de Verenigde Staten gaan betalen voor de geweldige militaire bescherming óf zichzelf gaan beschermen… en handel moet VRIJ en EERLIJK worden gemaakt!”, stelde Trump. Daarmee suggereert hij weer dat de VS zich weleens terug zouden kunnen trekken uit de NAVO.

Artikel 5 van het NAVO-verdrag, dat de kern vormt van de samenwerking tussen de lidstaten, is maar één keer in de geschiedenis in werking gesteld: na de terroristische aanvallen op de VS op 11 september 2011.

Toen reageerden de NAVO-landen eensgezind en nog steeds zijn er landen die samen met Amerikaanse troepen vechten in Afghanistan en daar militairen zien omkomen.

LEES OOK: Onder meer China en de VS eisen ‘compensatie’ van de Europese Unie bij een harde Brexit of een no deal – intussen is het chaos in de Britse politiek