De Turkse inflatie is afgelopen maand opnieuw verder omhoog gegaan. Volgens officiële cijfers van het Turkse statistiekbureau was de geldontwaarding daarmee op jaarbasis 61,1 procent. Dat is iets minder hoog dan economen hadden verwacht, maar wel een hoogste stand in twintig jaar.

Afgelopen week kregen Turkse bedrijven en huishoudens te maken met fors hogere kosten voor gas, wat de inflatie verder opstuwde. Ook eten wordt almaar duurder, mede door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. In februari kwam de Turkse inflatie uit op 54,4 procent.


source: tradingeconomics.com

Ondanks de hoge inflatie is de rentestand in het land relatief laag. President Recep Tayyip Erdogan vindt, in tegenstelling tot de meerderheid van de economen, dat hoge rente zorgt voor hoge prijzen. Erdogan wil verder de goedkope lira gebruiken om de industrie van zijn land te helpen.

De Turkse munteenheid werd dit jaar al 9 procent minder waard tegenover de euro en de dollar. Die koersdaling voedt echter ook de inflatie omdat het importeren van goederen juist duurder wordt. Turkije is bijvoorbeeld voor een groot deel van zijn energie afhankelijk van import.

Voor een euro krijg je momenteel ruim 16 lira. De Turkse munt heeft in de afgelopen twaalf maanden bijna 70 procent van zijn waarde verloren tegenover de euro.

Door de invloed van president Erdogan op de centrale bank is de kans dat de rente op korte termijn omhoog gaat klein. Volgende week beslist de centrale bank opnieuw over het rentetarief.

LEES OOK: Zoveel wordt je spaargeld in 2022 minder waard door hoge inflatie, als je €50.000 tot €200.000 op de bank hebt