De Turkse centrale bank heeft donderdag het belangrijkste rentetarief fors verhoogd om de inflatie te beteugelen. Met de rentestap wordt een oproep van president Recep Tayyip Erdogan genegeerd.

Die had enkele uren voor het bekendmaken van het rentebesluit de druk op de centrale bank verhoogd om de rente te verlagen.

Na de rentestap ging de koers van de lira omhoog. De euro zakte ongeveer 3 procent tegenover de Turks Lira na het rentebesluit. Rond half twee ’s middag s kreeg je 7,14 lira voor een euro, tegen ruim 7,40 lira in de ochtend.

(klik voor uitvergroting)

Turkije, Turkse lira, erdogan

De rente ging van 17,75 procent naar 24 procent. Dat was flink hoger dan de verwachting van economen, die gemiddeld uitgingen van 21 procent.

Turkse centrale bank negeert Erdogan

Erdogan verweet de centralebankiers dat de gestelde inflatiedoelen telkens buiten beeld blijven, ondanks eerdere renteverhogingen. De stijging van de consumentenprijzen - de inflatie - kwam in augustus uit op 17,9 procent.

De Turkse president houdt er een onorthodoxe theorie op na dat renteverhogingen leiden tot snellere prijsstijgingen. Bankiers en economen gaan doorgaans juist uit van het tegenovergestelde. Renteverhogingen worden normaliter dan ook toegepast om stijgingen van de inflatie te beteugelen.

LEES OOK: Vladimir Poetin en Xi Jinping bakken samen blini’s met kaviaar (en geven een signaal richting Trump) – bekijk de opmerkelijke foto’s