De Turkse centrale bank heeft weer zijn belangrijkste rentetarief verlaagd en daarmee krijgt president Erdogan wederom zijn zin.

Erdogan heeft een andere opvatting over de aanpak van inflatie dan veel economen.

De nieuwe rentestap leidde donderdag tot een verdere verzwakking van de Turkse lira.

De Turkse centrale bank heeft zijn belangrijkste rentetarief opnieuw verlaagd. Dit ondanks de oplopende inflatie in het land. Het rentetarief gaat van 18 naar 16 procent.

Daarmee krijgt president Recep Tayyip Erdogan wederom zijn zin. Die dringt al langere tijd aan op verlaging van de leenkosten en greep onlangs opnieuw in bij de centrale bank.

Door het almaar hoger wordende prijspeil in Turkije lag het volgens analisten eigenlijk niet voor de hand om de rente te verlagen, en zeker niet zo’n sterke rentestap. Maar de situatie in Turkije wordt bemoeilijkt door de onorthodoxe economische opvattingen van Erdogan.

Volgens de president zorgen de hoge rentetarieven er juist voor dat de inflatie oploopt. Gangbaar beleid onder economen en centrale bankiers is echter om de rente te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen.

De inflatie steeg in september tot bijna 20 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau sinds maart 2019. De laatste keer dat het inflatiecijfer boven de 20 procent lag, was begin 2019.

De nieuwe rentestap leidde donderdag tot een verdere verzwakking van de Turkse munt. Die zakte na de beslissing met ruim 2 procent naar een nieuw dieptepunt. Voor 1 euro krijg je nu bijna 11 lira.

Lees ook: De crash van de Turkse lira is een symbool van falend monetair beleid onder druk van Erdogan

Centrale bank Turkije onder druk van Erdogan

Erdogan heeft zich al meerdere malen openlijk bemoeid met de gang van zaken bij de centrale bank. Eerder deze maand ontsloeg hij nog drie leden van het monetaire beleidscomité (MPC) van de toezichthouder en benoemde in plaats van hen twee nieuwe.

In de voorbije tweeënhalf jaar nam Erdogan ook al afscheid van drie bankgouverneurs. De steun aan de huidige voorzitter van de centrale bank, Sahap Kavcioglu, leek de afgelopen tijd ook steeds minder te worden.

Turkije kampt met de gevolgen van stijgende grondstofprijzen en droogteperioden, die de oogsten van landbouwproducten zwaar hebben geraakt. In combinatie met een zwakkere wisselkoers van de Turkse lira heeft dat het leven in Turkije er in korte tijd flink duurder op gemaakt.

LEES OOK: Turkse inflatie knalt omhoog richting 20%, terwijl Erdogan dwars ligt bij het beteugelen van prijsexplosies