De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft bevestigd dat hij met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin heeft afgesproken dat Turkije een deel van zijn betalingen voor Russische olie en gas in roebels zal voldoen. Dat deed Erdogan tijdens de terugvlucht vanuit de Russische badplaats Sotsji waar hij Poetin vrijdag ontmoette.

Volgens de Turkse president is de afspraak voor beide landen voordelig. Rusland probeert al langer geld voor fossiele brandstoffen in roebels binnen te krijgen. Met betalingen in dollars kan het land niet zo veel omdat het die munteenheid niet kan omwisselen door sancties die westerse landen hebben ingesteld tegen Rusland na de inval in Oekraïne.

Voor Turkije heeft de gedeeltelijke betaling het voordeel dat het zijn dollarreserves minder hoeft aan te spreken. Die reserves zijn al flink afgenomen omdat Turkije miljarden dollars heeft uitgegeven om de eigen lira te stutten. Die zakte als gevolg van de zeer hoge Turkse inflatie en het dalende vertrouwen in de Turkse economie ten opzichte van de dollar.

Rusland goed voor 45% Turkse gasimport

Eerder meldde het Russische persbureau Interfax bij monde van vicepremier Alexander Novak de gedeeltelijke betaling in roebels al. Rusland levert volgens Novak jaarlijks ongeveer 26 miljard kubieke meter gas aan Turkije. Dat is goed voor 45 procent van de Turkse gasimport. Het is niet duidelijk hoeveel gas Turkije gaat betalen in roebels. Rusland levert ook een kwart van de Turkse import van ruwe olie.

Poetin en Erdogan hadden een ontmoeting van vier uur in de Russische badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee. De twee leiders spraken verder af nauwer economisch samen te gaan werken op het gebied van transport, landbouw, handel, energie, toerisme en bouw. Ze spraken in een gezamenlijke verklaring van het belang van vertrouwen in de onderlinge relaties voor regionale en internationale stabiliteit.

Behalve de betalingen in roebels zal Turkije ook het alternatieve Russische betaalsysteem Mir omarmen. Rusland probeert dat te promoten omdat het van het internationale betaalsysteem SWIFT is afgesloten. Vijf Turkse banken zullen werken aan de integratie van het Mir-systeem. Daarmee moet het voor Russische toeristen makkelijker worden om in Turkije zaken te betalen. In de eerst helft van dit jaar kwamen alleen vanuit Duitsland meer toeristen naar Turkije dan vanuit Rusland.

Lees ook: China en Rusland werken aan eigen varianten van het SWIFT-betaalsysteem – Dat kan impact hebben op de dominantie van Amerikaanse dollar

Poetin had eerder op dag al Erdogan bedankt voor zijn bemiddeling bij het recent gesloten akkoord om de graanexport vanuit Oekraïense havens aan de Zwarte Zee te hervatten. De export van landbouwproducten was maandenlang geblokkeerd na de Russische invasie van Oekraïne. Turkije onderhoudt nauwe banden met zowel Oekraïne als Rusland, ondanks enkele belangrijke verschillen met Moskou over regionale kwesties.

LEES OOK: Rusland herhaalt de eis dat gas voortaan in roebels moet worden betaald, maar daar wil de G7 niet aan