De topadviseur van president Donald Trump riep Amerikanen donderdag op om de kleding- en accessoirelijn van Ivanka Trump te steunen en overtrad daarmee mogelijk de ethische regels van de federale regering.

Tijdens een uitzending van “Fox & Friends” bekritiseerde Kellyanne Conway de beslissing van winkelketen Nordstrom om de modelijn van Ivanka Trump niet meer te verkopen. Ze zei ook dat de dochter van de president online wordt uitgelachen door retail-bestuurders, maar het is niet duidelijk op wie ze precies doelde.

“Ik vind het ironisch dat sommige bestuurders overal op internet opscheppen over wat ze haar en haar kledinglijn hebben aangedaan en dat ze zo de kampioen vrouwenemancipatie gebruiken om de president te raken”, zei Conway.

Daar voegde ze aan toe: “Ga spullen kopen van Ivanka zou ik zeggen. Ik haat winkelen, maar ik ga vanmiddag haar spullen kopen.”

Verderop in de uitzending prees ze het merk van Ivanka Trump nogmaals aan. “Het is een prachtige modelijn. Ik heb er het nodige van”, zei Conway. “Ik ga hier gratis reclame maken. Ga het kopen vandaag. Iedereen. Je kan het online vinden.”

Waarnemers wezen er gelijk op dat de oproep van Conway mogelijk in strijd is met de ethische regels die Witte Huis-medewerkers verbieden producten aan de prijzen van mensen “met wie de medewerker een relatie heeft buiten de overheid om.”

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer liet tijdens zijn dagelijkse persconferentie weten dat Conway is aangesproken op haar uitlatingen, maar het is niet duidelijk of er disciplinaire maatregelen tegen haar worden genomen.

De zakenbelangen van de familie Trump baart ethische waakhonden al maanden zorgen.

In januari zei een belangrijke overheidswaakhond – het hoofd van de ‘Office of Government Ethics’ – dat de pogingen van Trump om zichzelf van zijn zakelijke belangen te scheiden “totaal onvoldoende” zijn.

“Het plan dat de gekozen president heeft aangekondigd voldoet niet aan de standaarden waar iedere president in het verleden wel aan voldeed”, zei Walter Shaub in januari bij het Brookings Institution in Washington voor het aantreden van Trump.

Hij ging verder: “Zich terugtrekken als leider van zijn bedrijven heeft vanuit het perspectief van belangenverstrengeling geen enkele waarde. Het presidentschap is een voltijdbaan, dus hij zou sowieso moeten terugtreden. Het idee om een trust op te zetten en daar zijn zakelijke belangen in onder te brengen voegt daar niks aan toe. Dit is geen ‘blind trust’, het lijkt er zelfs niet op.”