De Europese Unie verwacht dat ze zal worden uitgezonderd van de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium die vrijdag van kracht worden. Dat meldden ingewijden bij de EU aan persbureau Bloomberg.

Er wordt verwacht dat de Amerikaanse president Donald Trump donderdag met een aankondiging van de ontheffing voor de EU zal komen. Woensdag lieten de Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross en EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström weten dat het nog verre van zeker was of de importheffingen op staal en aluminium ook voor de EU gaan gelden. Malmström was op bezoek in Washington.

Eerder kregen al Canada, Mexico en Australië vrijstelling van de importheffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium.

Handelsoorlog

De nieuwe importtarieven tegen China kunnen de vrees voor een wereldwijde handelsoorlog verder aanwakkeren. Trump heeft al heffingen ondertekend op de import van staal en aluminium die vrijdag in werking treden. Belangrijke handelspartners van de VS, zoals China en de Europese Unie hebben al gedreigd met tegenacties te komen.

De EU heeft gezegd dat als er geen ontheffing van Trump komt, een klacht zal worden ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Trump zei de EU alleen te willen vrijstellen als de EU "de afgrijselijke belemmeringen en tarieven" op Amerikaanse producten afschaft. "Zo niet, dan belasten we hun auto's etc.", schreeft hij op Twitter.

De 28 EU-leiders zijn donderdag en vrijdag in Brussel bijeen. De Amerikaanse importheffingen zijn een van de belangrijkste gespreksonderwerpen op de agenda.

Nederland

,,Er wordt onderhandeld en alles is gericht op het de-escaleren van de zaak'', zei Rutte bij aankomst voor een EU-top in Brussel. Als het niet lukt is de EU voorbereid om stappen te zetten, aldus de premier. Hij noemde de gevolgen van eventuele Amerikaanse importheffingen voor Nederland ,,slecht nieuws''. ,,We hebben een van de modernste staalindustrieën van de wereld, onder meer in IJmuiden, daar mogen we erg trots op zijn.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl