• Donald Trump heeft zijn campagneteam in 2016 meerdere malen voorgesteld om zijn dochter Ivanka te kandideren voor het vicepresidentschap, schrijft zijn voormalig campagnemedewerker Rick Gates in een nieuw boek.
  • Er werden volgens Gates zelfs peilingen uitgevoerd om te meten hoe populair Ivanka was ten opzichte van andere kandidaten.
  • Uiteindelijk maakte Ivanka Trump zelf een einde aan de discussie door te zeggen dat het geen goed idee was om haar de kandidaat voor het vicepresidentschap te maken.

Donald Trump wilde in 2016 zijn dochter Ivanka als kandidaat voor het vicepresidentschap. Dat zegt zijn voormalige campagnemedewerker Rick Gates in zijn nieuwe boek.

Gates had vier jaar geleden als plaatsvervangend voorzitter een belangrijke rol in de verkiezingscampagne en stelt dat Trump in juni 2016 meerdere malen de naam van zijn dochter heeft genoemd in discussies over zijn mogelijke running mates. 

“Ik denk dat het Ivanka moet zijn. Wat denken jullie over Ivanka als mijn vicepresident?”, zei Trump tijdens een stafbijeenkomst waar zijn dochter ook bij aanwezig was, schrijft Rick Gates in zijn boek Wicked Game: An Insider’s Story on How Trump Won, Mueller Failed and America Lost

Iedereen in de ruimte bleef stil en Ivanka leek erg verrast, schrijft Gates volgens Bloomberg. “We kenden Trump allemaal goed genoeg om te weten dat we beter onze mond konden houden en niet moesten lachen.”

"Ze is fris, ze is slim, ze is mooi. De mensen zullen dol op haar zijn!", zei Trump. 

Volgens Gates bleef Trump wekenlang aandringen om Ivanka te overwegen als running mate. Hij liet zelfs peilingen uitvoeren naar haar populariteit ten opzichte van andere mogelijke kandidaten.

"Ze scoorde niet heel hoog in de peilingen, maar wel hoger dan we hadden verwacht", stelt Gates. "En daardoor werd het idee alleen maar serieuzer."

Ivanka Trump wilde geen vicepresident zijn naast haar vader

Uiteindelijk maakte Ivanka zelf een einde aan de discussie door tegen haar vader te zeggen dat het geen goed plan was.

Ze bemoeide zich vervolgens wel met het verdere selectieproces en speelde de afgelopen jaren ook op andere gebieden een belangrijke rol als adviseur. 

Trump kondigde uiteindelijk aan Mike Pence aan als zijn running mate voor het vicepresidentschap te nemen.

Gates was een van de vele voormalige campagnemedewerkers van Trump. Hij gaf tijdens het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische bemoeienis met de verkiezingen van 2016 toe onrechtmatig te hebben gehandeld. 

Gates werd veroordeeld tot 45 dagen celstraf en kreeg een boete van 20.000 dollar voor twee aanklachten van samenzwering en valse verklaringen die hij had afgelegd tijdens het onderzoek van Mueller. Zijn boek komt op 13 oktober uit.

Trump ontkent dat hij Ivanka wilde als running mate

In een reactie ontkent Donald Trump dat hij van plan was om Ivanka als vicepresident te nemen. "Onjuist en totaal belachelijk", zei de president dinsdagochtend op Twitter. "Die mensen zijn ziek!" 

Maandag kwam The New York Times met een andere opzienbarende onthulling. Die heeft betrekking op de belastingaangiften van Donald Trump.

LEES MEER: Donald Trump betaalde in 10 van de afgelopen 15 jaar geen inkomstenbelasting – bij The Apprentice gaf hij $70.000 uit aan fiscaal aftrekbare hairstyling