Als het aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ligt, krijgt de Amerikaanse president Donald Trump de Nobelprijs voor de Vrede.

Hij zou de prijs moeten krijgen voor zijn inspanningen om een eind te maken aan de impasse met Noord-Korea over zijn kernwapenprogramma, aldus een woordvoerder van Moon maandag.

“President Trump zou de Nobelprijs voor de Vrede moeten krijgen. Alles wat wij nodig hebben is vrede”, zei Moon in een bijeenkomst van zijn kabinet.

Moon en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un beloofden vrijdag een einde te maken aan de vijandelijkheden tussen beide landen en te werken aan het kernwapenvrij maken van het Koreaanse schiereiland.

Trump en Kim ontmoeten elkaar eind mei of begin juni, aldus de Amerikaanse president zaterdag. De locatie en het exacte tijdstip moeten nog worden bepaald. Singapore en Mongolië worden vaak genoemd als optie.

Sluiting Noord-Koreaans kernproefgebied

Trump heeft aangedrongen op totale denuclearisatie van het Koreaans schiereiland vooruitlopend op zijn historische ontmoeting met Kim.

De Noord-Koreaanse leider gaf zondag aan dat hij deskundigen en journalisten uit de Verenigde Staten en Zuid-Korea uit wil nodigen om in mei de sluiting mee te maken van de site waar jarenlang nucleaire tests zijn uitgevoerd. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in sprak vrijdag met Kim over deze kwestie en over toenadering tot elkaar.

De staatsmedia lieten voor deze top weten dat Pyongyang met onmiddellijk ingang zou stoppen met kern- en raketproeven, de basis Punggye-ri zou sluiten en zich gaat richten op economische groei en vrede. Daarin past ook normalisering van de betrekkingen met Japan. Zowel Moon als Trump hadden daarover in het weekeinde telefonisch contact met de Japanse premier Shinzo Abe.

Er wordt overigens getwijfeld of de ontmanteling van Punggye-ri echt een Noord-Koreaans gebaar is van goede wil en hoop op vrede. Chinese geologen denken dat het complex momenteel onbruikbaar is doordat de ondergrondse atoomtests ernstige schade in de onderlagen hebben aangericht. Het valt ook niet uit te sluiten dat er ioniserende ('radioactieve') straling is vrijgekomen.