• CEO Christopher Ruddy van mediabedrijf Newsmax zegt dat zijn bedrijf nooit een een exclusief kanaal zal worden voor Donald Trump.
  • Maar Newsmax staat er wel voor open om Trump zijn eigen wekelijkse show te geven als hij weg is uit het Witte Huis, zegt Ruddy.
  • Zijn uitspraken zijn een reactie op het nieuws dat partners van Trump flink willen investeren in Newsmax of het kanaal zelfs zouden willen overnemen.

CEO Christopher Ruddy van het Amerikaanse mediabedrijf Newsmax zegt dat zijn conservatieve televisiezender nooit een kanaal voor president Donald Trump zal worden, in reactie op geruchten dat partners van Trump geïnteresseerd zouden zijn in een overname.

“Newsmax zal nooit ‘Trump TV’ worden”, zei Ruddy zondagavond in een interview met Variety Sunday. “We hebben onszelf altijd gezien als een onafhankelijk nieuwsplatform en willen doorgaan met die missie.”

Maar Ruddy zei wel dat Newsmax bereid is om met Trump in gesprek te gaan over een wekelijkse show, als hij op 20 januari 2021 geen president meer is. “Hij zal na zijn vertrek uit het Witte Huis veel politieke en mediamacht hebben.”

Zijn uitspraken volgen op het nieuws van zakenkrant The Wall Street Journal dat investeringsbedrijf Hicks Equity Partners, dat nauwe banden heeft met de Republikeinse partij, de mogelijkheden onderzoekt om Newsmax over te nemen – of er in elk geval flink in te investeren. De bedoeling daarvan is het opzetten van een concurrent van Fox News.

Newsmax voor steunpilaar van Trump

Newsmax heeft Trump de hele verkiezingen gesteund. Zo bekritiseerde het kanaal presentatoren van Fox News die niet meegaan met de beweringen van de president dat de verkiezingsoverwinning van Joe Biden ongeldig is. Trump heeft ook de nodige fragmenten van het tv-kanaal gedeeld op Twitter.

Ruddy zei in het interview dat "we niet actief aan het verkopen zijn", maar dat "investeerders, investeringsbanken en strategische partners" wel interesse hebben getoond. "We luisteren naar hen, maar ons belangrijkste doel blijft binnen twaalf maanden groter te zijn dan Fox News. En ik denk dat dat haalbaar is."

Media-experts van CNN meldden woensdag dat veel kijkers van Fox News zijn overgestapt naar Newsmax, nadat Fox Biden uitriep tot winnaar van de verkiezingen.

Het gemiddelde aantal kijkers van Newsmax bedroeg in de eerste week van november 182.000, maar is sindsdien flink aan het groeien blijkt uit gegevens van Nielsen. Het aantal kijkers nam gedurende die week met 156 procent toe. Afgelopen week trok Newsmax tijdens prime time bij elkaar opgeteld een miljoen kijkers.

Maar het gat met Fox News is nog altijd groot. Zo trok Newsmax op 2 november bijvoorbeeld gemiddeld 437.000 kijkers en Fox 1,86 miljoen.

Lees meer over Donald Trump en de nasleep van de verkiezingen: