Een campagnerally van president Donald Trump in Tulsa heeft fors minder mensen getrokken dan verwacht.

Trump zei tijdens de bijeenkomst dat hij erop heeft aangedrongen om minder te testen op het coronavirus, omdat er dan ook minder gevallen zijn.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis maakte de president een grap.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft naar eigen zeggen bij de gezondheidsautoriteiten erop aangedrongen het aantal coronatests in zijn land te verminderen. “Vertraag het afnemen van tests” zei hij tijdens de campagnebijeenkomst in de stad Tulsa.

De VS hebben volgens Trump nu 25 miljoen tests uitgevoerd, “meer dan in welk ander land dan ook”. Tegen duizenden aanhangers repte de president van “een zwaard met twee scherpe kanten. Hoe meer we testen, hoe meer gevallen we hebben.”

Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat Trump hier “duidelijk een grap maakte”. Trump zelf noemde in zijn toespraak zijn aanpak van het coronavirus “een fenomenale prestatie.”

In de Verenigde Staten zijn bijna 120.000 mensen overleden aan Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het longvirus. 2,25 miljoen Amerikanen raakten besmet met het virus. Volgens een opiniepeiling van Reuters is 76 procent van de Amerikanen bezorgd over de verspreiding van het virus in het land.

Lees ook op Business Insider

Campagnebijeenkomst in Tulsa met halflege zaal voor Trump

De eerste campagnebijeenkomst van Trump sinds ruim drie maanden is wat betreft publieke belangstelling op een flinke tegenvaller voor hem uitgedraaid.

In het Tulsa BOK Center is plaats voor 19.000 mensen, maar de zaal bleef voor ongeveer de helft leeg, zo was te zien op beelden van Amerikaanse media die de bijeenkomst live uitzonden.

Trump begon zijn bijna twee uur lange campagnespeech met een verklaring waarom de zaal niet vol was. Volgens hem verhinderden buiten het gebouw gewelddadige radicaal-linkse activisten de bezoekers de entree. Vooraf claimde de campagnestaf van Trump dat er meer dan een miljoen aanvragen waren voor tickets.

Er waren echter geen meldingen van de politie en veiligheidsdiensten over ongeregeldheden of massale aanwezigheid van anti-Trump demonstranten, meldde nieuwszender CNN.

Bron: REUTERS/Leah Millis
Bron: REUTERS/Leah Millis

De organisatoren verwachtten dat er tienduizenden aanhangers naar Tulsa zouden komen. Maar het buitenprogramma voorafgaand aan de campagnebijeenkomst, bedoeld voor aanhangers zonder ticket voor de speech in de hal, werd afgelast.

Voor dat programma in een speciaal ingerichte arena met podium, beeldschermen en verkiezingsbanners, kwam geen publiek opdagen. Trump en vicepresident Mike Pence zouden er een toespraak houden.

Hoewel er vanwege het coronavirus mondkapjes werden uitgedeeld aan de bezoekers, droegen de meeste aanwezigen deze niet. In Oklahoma, de staat waar Tulsa ligt, is het aantal besmettingen met het longvirus de afgelopen dagen flink gestegen.

Veel mensen uitten vooraf hun bezorgdheid dat de bijeenkomst een besmettingshaard wordt en dat het virus zich veel sneller gaat verspreiden.

Enkele uren voor de bijeenkomst werd bekend dat zes mensen uit het campagneteam van Trump besmet zijn geraakt met het coronavirus.

LEES OOK: Zelfs Fox News meldt nu dat Joe Biden flink voor ligt op Trump in de peilingen