De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft een einde gemaakt aan de geruchten dat president Donald Trump zijn golfresort in Schotland bezoekt op de dag van de inauguratie van Joe Biden.

Sturgeon zei dat in Schotland een landelijke lockdown van kracht is. Daaronder valt een verbod op niet-essentiële reizen dat ook van toepassing is op de Amerikaanse president.

Een Schotse krant meldde dat een militair vliegtuig waar Trump af en toe gebruik van maakt, gepland staat om de dag voor de inauguratie te landen op een vliegveld in de buurt van Trumps golfresort Turnberry.

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft dinsdag korte metten gemaakt met de geruchten dat Donald Trump zijn toevlucht zou zoeken tot zijn Schotse golfresort, tijdens de inauguratie van Joe Biden op 20 januari.

De premier zei dat de Amerikaanse president niet is toegestaan het land te bezoeken waar hij sinds 2014 het golfresort Turnberry bezit. In Schotland zijn vanwege de coronamaatregelen niet-essentiële reizen verboden.

Sturgeon voerde maandag een landelijke lockdown in, vlak voordat premier van het Verenigd Koninkrijk Boris Johnson dat deed voor Engeland, vanwege een rap groeiend aantal coronabesmettingen.

“We staan niet toe dat mensen naar Schotland komen en dat geldt voor hem net zoals dat voor ieder ander geldt”, zei Sturgeon dinsdag tegen Schotse journalisten. “En hier komen om te golfen zou ik geen essentieel doel noemen”, voegde ze daaraan toe.

De Schotse krant The Sunday Post was de eerste die meldde dat Trump mogelijk naar Schotland zou willen komen. Een militair vliegtuig dat de president af en toe gebruikt, zal de dag voor Bidens inauguratie op 19 januari landen op Glasgow Prestwick Airport. Het vliegveld ligt vlakbij Trumps resort, aldus de krant.

'Geen plannen om naar Schotland te reizen'

Trump "heeft geen plannen om naar Schotland te reizen", zei perssecretaris van het Witte Huis Kayleigh McEnany, nadat het Witte Huis eerder commentaar weigerde te geven op de berichtgeving van The Post.

De president die tot nu toe weigert zijn verlies bij de Amerikaanse verkiezingen te erkennen, heeft nog niet gezegd of hij de inauguratie van Biden zal bijwonen en waar hij naartoe gaat als hij president-af is.

NBC News berichtte dat Trump overweegt om op inauguratiedag zijn deelname aan de verkiezingen van 2024 aan te kondigen. Andere media meldden dat Trump een campagnerally houdt op het moment dat Biden wordt ingezworen als nieuwe president.

Lees meer over Donald Trump: