“De lat is de laatste jaren al zo laag te komen te liggen, dat hij nauwelijks nog te zien is. Maar het gedrag van president Donald Trump afgelopen weekend, was een opnieuw een dieptepunt.”

Dat is het oordeel van een actieve FBI-agent die aan Business Insider heeft verteld wat hij of zij precies vond van het optreden van Donald Trump tijdens de G7-top in het Franse Biarritz. De agent wil graag anoniem blijven omdat hierover praten in het openbaar zijn of haar baan in gevaar kan brengen.

Het optreden van Trump tijdens de G7-top ging gepaard met veel controverse, maar het meest opvallende was zijn opzichtige verdediging van het Russische leger dat aan digitale oorlogsvoering doet en voortdurend internationale wetten overtreedt in Oekraïne.

Meerdere keren weigerde Trump Rusland verantwoordelijk te houden voor het annexeren van de Krim in 2014  en beschuldigde hij de voormalige president Barack Obama van de Russische beslissing om over te gaan tot annexatie. Daarnaast sprak hij zijn bewondering uit voor de Russische president Vladimir Poetin en hekelde hij andere leden van de G7, omdat Rusland niet meer mee mag doen met het topoverleg.

‘Rusland handelt tegen Amerikaanse belangen’

Sinds Rusland uit de G8 werd gegooid voor het annexeren van de Krim, heeft het land weinig actie ondernomen om dit goed te maken. Rusland heeft, volgens velen, de militaire druk juist opgevoerd.

Naast voortdurend de grens op te zoeken bij Oekraïne, heeft de Russische overheid zich bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen van 2016 en zaten ze achter de moordpoging op een voormalige Russische spion in het Verenigd Koninkrijk. Amerikaanse ambtenaren waarschuwen dat de Russen steeds meer inzetten op cyberaanvallen in de Verenigde Staten nu de verkiezingen van 2020 dichterbij komen. Ze hebben al meerder malen gepoogd het Amerikaanse stroomnet plat te leggen.

"Wat in vredesnaam heeft Trump laten denken dat het een goed idee zou zijn om Rusland terug te vragen aan tafel?", zei de FBI-agent tegen Business Insider. "Hoe denkt hij dat dit de Amerikaanse veiligheid ten goede komt?"

Trump's inspanningen voor Rusland doen de bezorgdheid onder ervaren FBI-agenten groeien dat de Amerikaanse president misschien een 'Russische spion' is, vatbaar voor manipulatie en beïnvloedbaar om Russische belangen te dienen. Hoewel sommigen ook speculeren dat Trump zich inzet om in de gunst van Rusland te komen, voor toekomstige zakendeals die hij in het achterhoofd heeft.

'Wij hebben een Russische spion in het Witte Huis zitten'

Donald Trump Sergey Lavrov Sergey Kislyak

Trump met de Russische minister van Buitenlands Zaken Sergej Lavrov (l) en de Russische ambassadeur Sergej Kislyak. Foto: Russian Foreign Ministry Photo via AP

Een voormalige hoge ambtenaar van justitie die nauw heeft samengewerkt met de voormalige speciale aanklager Robert Mueller toen hij directeur van de FBI was, nam geen blad voor de mond toen hij reageerde op het optreden van Donald Trump tijdens de G7-top: "Wij hebben een Russische spion in het Witte Huis zitten."

"Er is geen logische verklaring waarom de president deze dingen heeft gezegd", aldus de voormalige hoge ambtenaar. "Door Rusland niet aan te pakken wanneer ze kleinere landen pesten en dan Barack Obama hiervan de schuld te geven? Het lijkt allemaal rechtstreeks uit de koker van Poetin afkomstig te zijn."

Trump heeft zich hardgemaakt voor terugkeer van Rusland in de G7 met het argument dat de Russen zouden kunnen helpen bij gevoelige onderwerpen als Iran, Syrië en Noord-Korea. Bovendien zou de alliantie volgens hem beter af zijn als ze nauw samenwerkt met Rusland.

Maar Rusland is een trouwe bondgenoot van het regime van Assad in Syrië en het heeft de laatste jaren toenadering gezocht met Iran. Amerikaanse militairen en opsporingsambtenaren zien Rusland als één van de belangrijkste rivalen van de Verenigde Staten. Ze geloven dat het land steevast tegen de Amerikaanse belangen acteert.

'Bewijs is overweldigend'

Glenn Carle, een voormalige geheime CIA-agent en bekende criticus van Trump, vertelde dat hij 'geen enkele twijfel heeft' dat de president zich al jaren gedraagt als een 'spion van de Russen'.

"Het bewijs is zo overweldigend, dat heb ik in mijn 35 jaar bij de inlichtingendienst nog nooit gezien." Carle heeft, sinds Trump zijn presidentiële campagne vier jaar geleden lanceerde, met diverse hoge inlichtingenambtenaren hierover gepraat. Velen geloven dat de acties van Trump een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

"Trump reageert duidelijk positief op loftuitingen", aldus Carle. "En door de jaren heen weet de verantwoordelijke officier, Poetin in dit geval, wat zijn bron wil en dat is wat ze hem geven. Trump wil horen dat hij de beste is en dat moet je hem keer op keer vertellen, zodat hij gaat geloven dat dat de reden is voor zijn acties."

'Een nuttige idioot'

trump putin

Foto: Reuters

Frank Montoya Jr., een voormalige FBI-agent die pas met pensioen is gegaan, vertelde aan Business Insider dat het "niet moeilijk te geloven is dat de Russen een spion in het Witte Huis hebben." Hij voegde hieraan toe dat het onvoorspelbare gedrag van Trump, die vaak onvoorbereid is en veel valse beweringen doet, impliceert dat de president de laatste tijd "niet al zijn kaarten op tafel legt, over welk issue dan ook."

"Maar de waanideeën van Trump laten mij toch twijfelen aan de stelling dat hij een Russische spion is", zei Montoya. "Het lijkt er meer op dat hij een nuttige idioot is."

LEES hier het volledige artikel over het oordeel van Amerikaanse ex-spionnen over de verhouding tussen Trump en Poetin (Engels)