• De Trump Organization moet van het hooggerechtshof van New York haar boeken openen voor de hoofdaanklager van die staat.
  • Het vastgoedbedrijf van president Donald Trump wordt onderzocht, omdat mogelijk is gesjoemeld met de waarde van de eigendommen om zo in aanmerking te komen voor leningen en belastingvoordelen.
  • Volgens de Trump Organization is het gerechtelijk onderzoek politiek gemotiveerd en heeft het bedrijf niets misdaan.
  • Het onderzoek is een van de grootste bedreigingen voor Trump als hij op 20 januari het Witte Huis verlaat.

Het bedrijf van de Amerikaanse president Donald Trump moet de hoofdaanklager van de staat New York inzage geven in financiële documenten. Dat heeft het hooggerechtshof van de staat New York maandag geoordeeld.

De aanklager doet onderzoek naar de taxaties van eigendommen van de Trump Organization. Die slaagde er niet in om te argumenteren dat de documenten vertrouwelijk zijn omdat ze onderdeel waren van de correspondentie tussen een ingenieur en een voormalige advocaat van het bedrijf.

De New Yorkse hoofdaanklager Letitia James probeert vast te stellen of het vastgoedbedrijf van de president heeft gesjoemeld met de waarde van de eigendommen om in aanmerking te komen voor leningen en belastingvoordelen.

Volgens de Trump Organization is het gerechtelijk onderzoek politiek gemotiveerd en heeft het bedrijf niets misdaan.

Grote bedreiging voor Trump

Het onderzoek is een van de grootste bedreigingen voor Trump als hij op 20 januari het Witte Huis verlaat. Trump en zijn bedrijf worden ook onderzocht door de aanklager van het district Manhattan. Die dagvaardde onlangs Deutsche Bank en verzekeraar Aon in verband met dat strafrechtelijk onderzoek.

De New Yorkse hoofdaanklager James klaagde de Trump Organization in augustus aan nadat die weigerde te voldoen aan een dagvaarding waarin documenten over vastgoedtransacties werden opgevraagd. Ook weigerde Donald Trumps zoon Eric een getuigenis af te leggen.

De uitspraak van dinsdag ging over correspondentie tussen een advocaat van de Trump Organization en een ingenieur, die werk verrichtte dat werd gebruikt in de taxatie van het landgoed Seven Springs, net buiten New York.

De aanklager wil weten of Trumps bedrijf eerlijk is geweest over de waarde van het landgoed, toen het de som van 21,1 miljoen dollar opgaf om in aanmerking te komen voor een belastingvoordeel.

Het onderzoek begon naar aanleiding van de getuigenis voor het parlement van Trumps voormalige advocaat Michael Cohen, die Trump en zijn bedrijf van allerlei financiële malversaties betichtte. Onder meer Trumps wolkenkrabber aan Wall Street en zijn hotel in Chicago zijn onderdeel van het onderzoek.

LEES OOK: Trump laat doorschemeren dat hij toch wel bezorgd is over rechtszaken, als hij geen president meer is