Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen met het coronavirus stijgt al enkele dagen achtereen zeer hard in de Verenigde Staten.

President Donald Trump heeft zijn toon iets gewijzigd en geeft aan dat er situaties zijn waarin hij zelf een mondkapje zou dragen.

Vrijdag is Trump aanwezig bij een vuurwerkshow in South Dakota. Medische experts vrezen dat dit een zogenoemd superspreader event kan zijn.

Het aantal besmettingen van het coronavirus in de Verenigde Staten is de afgelopen dag met een recordaantal van 52.898 toegenomen. Het is de grootste dagelijkse toename in de VS sinds de uitbraak van het virus, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

Het is de zesde keer in een week dat er meer dan 40.000 nieuwe gevallen werden genoteerd. De VS tellen ondertussen 2,68 miljoen besmettingen. Het aantal doden in de VS als gevolg van Covid-19 is gestegen tot boven de 128.000.

Woensdag werd het record ook al verbroken. Toen werden 47.000 nieuwe besmettingen geteld. De belangrijkste expert over infectieziekten in het land, viroloog Anthony Fauci waarschuwde eerder deze week al dat de cijfers zelfs snel zouden kunnen verdubbelen. “We hebben het duidelijk niet onder controle nu”, zei hij.

Staten nemen ondertussen nieuwe maatregelen in een poging om het virus in te dammen. In Californië moeten grote delen van de staat weer op slot na een recordstijging van het aantal coronabesmettingen.

Lees ook op Business Insider

De versoepelingen van de maatregelen worden teruggedraaid voor de inwoners van Los Angeles en omstreken, en in 18 andere zwaar getroffen regio’s. De nieuwe lockdown geldt minstens drie weken.

Trump wil best mondkapje dragen, als er veel mensen dicht in de buurt zijn

De Amerikaanse president Trump gaf woensdag tegenover Fox News aan dat hij niet tegen mondkapjes is. “Ik ben helemaal niet tegen mondkapjes.”

Trump zei dat hij zelf een mondkapje zou dragen als het “krap” wordt met andere mensen om hem heen.

Trump was tot nu toe nauwelijks met een mondmasker in het openbaar te zien. Hij organiseerde onlangs in coronatijden een verkiezingsbijeenkomst met duizenden aanhangers, waarbij vrijwel niemand een kapje op had. Volgens hem wordt meestal iedereen in zijn buurt getest.

De president maakt zich op om aanstaande vrijdag te verschijnen bij een vuurwerkshow, voorafgaand aan Independence Day.

In South Dakota wordt bij het beroemde monument van Mount Rushmore voor 7.500 mensen een vuurwerkshow georganiseerd. De gouverneur van South Dakota heeft aangegeven dat er geen plicht is om afstand te houden en dat mondkapjes ook niet worden voorgeschreven.

De arts Benjamin Aaker, die voorzitter is van het medische genootschap van South Dakota, geeft tegenover persbureau AP aan dat de bijeenkomst een groot risico kan vormen, waarbij een beperkt aantal mensen dat is besmet met het coronavirus heel veel andere mensen kan besmetten. Een zogenoemd superspreader event.

LEES OOK: Nieuwe coronabesmettingen ondermijnen het herstel van de luchtvaart – in de VS wordt gewaarschuwd voor een nieuwe piek