Voormalig president Donald Trump kreeg afgelopen week een geldstraf van 355 miljoen dollar aan opgelegd vanwege boekhoudfraude bij zijn bedrijf Trump Organization. Onderdeel van de straf is ook een boeterente die met terugwerkende kracht geldt. Hierdoor is de totale geldstraf al met ongeveer 100 miljoen dollar gestegen.

De New Yorkse rechter Arthur Engoron oordeelde vrijdag dat Trump bovenop de hoofdboete van 355 miljoen dollar ook een rente van 9 per jaar moet betalen. Dat geldt met terugwerkende kracht vanaf maart 2019. Als de voormalige president direct het volledige bedrag zou betalen, kost dit hem momenteel ongeveer 450 miljoen dollar.

De totale boete van Trump komt voort uit drie verschillende straffen, die afzonderlijk werden vastgesteld.

De eerste betreft 168 miljoen dollar die Trump vanaf maart 2019 aan rente heeft bespaard door fraude. Hij zal over dat bedrag een boeterente van 9 procent per jaar moeten betalen, in overeenstemming met de wetten in de staat New York, wat tot nu toe voor een extra 75 miljoen dollar heeft gezorgd.

De tweede boete betreft de winst van 126 miljoen dollar die Trump ontving uit de verkoop van het Old Post Office in Washington DC, wat volgens de rechter gebeurde met behulp van financiële documenten die valse informatie bevatten. Trump zal hierover een boeterente moeten betalen die teruggaat tot mei 2022, wat momenteel neerkomt op 20 miljoen dollar.

De derde boete betreft 60 miljoen dollar uit de winst van Trump op de verkoop van Ferry Point, een golfbaan in de Bronx, waarvan de aanklagers zeggen dat hij bij de verkoop de waarde van de baan opblies. De rente op deze boete geldt vanaf juni 2023 en kost Trump tot nu toe ongeveer 3,5 miljoen dollar.

Trump dreigt op jaarbasis ongeveer 32 miljoen dollar te moeten bij betalen, als hij zijn boete van 355 miljoen dollar niet snel betaalt. Dat is ongeveer 87.500 dollar per dag, 1 miljoen dollar per 12 dagen, of 2,66 miljoen dollar per maand.

Trump gaat waarschijnlijk in beroep tegen torenhoge boetes

In een bericht op X waarin de uitspraak van de rechter werd gevierd, noemde de New Yorkse procureur-generaal Letitia James 450 miljoen dollar aan boetes en rente.

“Trump, Donald Trump jr., Eric Trump en zijn voormalige leidinggevenden moeten ruim 450 miljoen dollar aan boete en rente betalen”, schreef ze.

Donald Trump Jr. en Eric Trump zijn elk veroordeeld tot het betalen van een boete van 4 miljoen dollar voor hun betrokkenheid bij de verkoop van het oude postkantoor. Gebaseerd op het tarief van 9 procent per jaar bedraagt de dagelijkse rente waarmee zij te maken krijgen ongeveer 990 dollar.

De advocaat van Trump, Christopher Kise, vertelde maandag aan Newsweek dat de ex-president van plan is in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter in New York. Kise zei dat de timing van het hoger beroep “van veel factoren zal afhangen, dus het is op dit moment moeilijk te zeggen, maar het zal in ieder geval binnen de termijn van dertug dagen vallen."

Openbaar aanklager James zei dat als Trump de boete van 355 miljoen dollar niet betaalt, er beslag wordt gelegd op bezittingen van ex-president die veel vastgoed bezit, zoals de Trump Tower.

Trump is ook veroordeeld tot het betalen van 83,3 miljoen dollar aan schadevergoeding aan E. Jean Carroll in een smaadzaak tegen hem.

Bovendien lopen er nog diverse andere rechtszaken: een zwijggeldzaak waarbij pornoster Stormy Daniels is betrokken, aanklachten van het Amerikaanse ministerie van Justitie omdat Trump geheime documenten mee naar huis nam, en een zaak rond verkiezingsfraude in de staat Georgia.

LEES OOK: Donald Trump moet boete betalen van ruim $350 miljoen en mag 3 jaar niet voor bedrijf in New York werken.