Donald Trump heeft Boris Johnson uitgenodigd om volgende maand zijn verkiezingsoverwinning te komen vieren in de VS met een ‘victory tour’, maar de Britse premier gaat hoogstwaarschijnlijk niet op die uitnodiging in.

De Amerikaanse president deed zijn aanbod tijdens het felicitatietelefoontje direct na de onverwachts grote overwinning van Johnson bij de Britse parlementsverkiezingen eerder deze maand. Trump zei dat Johnson en zijn partner Carrie Symonds “overal heen kunnen gaan waar ze willen” in de VS, meldt The Mail on Sunday.

Maar Johnson wil naar verluidt niet op bezoek bij Trump zolang die in een impeachmentprocedure verwikkeld is. De Amerikaanse president wordt er van beschuldigd hulp te hebben gezocht in Oekraïne om zijn politieke rivalen te beschadigen in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020.

Ook zou Johnson eerst de Brexit geregeld willen hebben en zijn kabinet flink overhoop gooien, zodat Michael Gove minister van Handel wordt en mee kan op de trip om te gaan onderhandelen over een handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Een bron dicht bij het Witte Huis laat aan The Sun  weten dat er serieuze gesprekken plaatsvinden over het bezoek. “De president heeft duidelijk gemaakt dat hij een grootse handelsovereenkomst wil sluiten met het VK en wil benadrukken hoe belangrijk hij dat vindt door Boris Johnson en Carrie Symonds uit te nodigen voor een bezoek aan de VS in het nieuwe jaar.”

Johnson en Trump hebben meerdere malen de loftrompet over elkaar gestoken. Zo noemt de Amerikaanse president zijn Britse collega "een vriend" en stelt Johnson dat Trump "heel veel goede kwaliteiten" heeft.

Maar Johnsons was in aanloop naar de Britse verkiezingen bang om geassocieerd te worden met Trump vanwege het slechte imago dat hij heeft bij veel Britten en vermeed hem zoveel mogelijk bij de NAVO-top in Londen begin december. Volgens verschillende media heeft Johnson ook aan Trump gevraagd een interview met Piers Morgan af te blazen, omdat hij bang was voor spontane opmerkingen die de verkiezingscampagne van de Tories zouden kunnen schaden. Het interview is niet doorgegaan.

Bij een bezoek van Trump aan Londen aan toen nog Theresa May zei de Amerikaanse president dat het nationale gezondheidsstelsel NHS op tafel zou komen bij gesprekken over een handelsdeal. Dat ligt heel gevoelig in Groot-Brittannië.

Lees meer: