• De vermeende coronabestrijders hydroxychloroquine en chloroquine mogen van medicijnenwaakhond FDA niet meer worden toegediend bij noodbehandelingen tegen het coronavirus.
  • President Donald Trump prees de omstreden middelen meerdere malen enthousiast aan en gebruikte ze zelf ook.
  • Volgens de FDA is er nieuw bewijs dat het onwaarschijnlijk is dat de medicijnen effectief zijn tegen corona en kunnen er wel gevaarlijke bijwerkingen optreden.

De Amerikaanse overheid trekt zijn handen af van de vermeende coronabestrijders hydroxychloroquine en het verwante chloroquine.

De medicijnenwaakhond FDA heeft volgens persbureau Reuters besloten dat de twee middelen niet meer mogen worden toegediend in noodgevallen bij behandelingen tegen het coronavirus.

Volgens de instantie, die zegt zich te baseren op nieuw bewijs, is het onwaarschijnlijk dat de medicijnen effectief zijn tegen corona. Zo blijkt hydroxychloroquine infecties niet te voorkomen.

Het medicament is eigenlijk bedoeld tegen malaria en was door de Amerikaanse president Trump nog de hemel in geprezen.

In combinatie met een antibioticum zou het een van de grootste doorbraken in de geschiedenis van de geneeskunde kunnen worden, aldus de president. Hij zou de twee middelen ook zelf hebben genomen uit voorzorg na enkele coronabesmettingen in zijn omgeving.

In Nederland werd het onderzoek naar chloroquine en hydrochloroquine stilgelegd met de verwachting dat andere medicijnen beter zullen werken. Ook hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat er gevaarlijke bijwerkingen kunnen optreden bij het gebruik van de middelen.

LEES OOK: Zelfs bij Fox News is een presentator verbijsterd dat president Trump het omstreden malariamiddel hydroxychloroquine neemt tegen het coronavirus

Lees ook op Business Insider